Cum trebuie procedat în cazul conservelor rusești: FBI a efectuat percheziții în casele a doi americani ce au legături cu presa din Rusia


Cum trebuie procedat în cazul conservelor rusești: FBI a efectuat percheziții în casele a doi americani ce au legături cu presa din Rusia

Casele a doi americani ce au legături cu presa de stat rusă au fost percheziționate de FBI, ca urmare a avertismentelor recente conform cărora guvernul rus încearcă să influențeze alegerile prezidențiale ce se vor desfășura în luna noiembrie în SUA. 

FBI a raportat miercuri că a desfășurat "o activitate de aplicare a legii autorizată de instanță în anumite locații", răspunzând astfel la articolele din presă ce au avut drept subiect perchezițiile efectuate la casa din New York a unui fost inspector al ONU și critic al politicii externe a SUA, ne referim la Scott Ritter, și la o casă din Virginia legată de Dimitri K. Simes, consilier al campaniei prezidențiale din 2016 a republicanului Donald Trump.

Procurorii nu au anunțat momentan acuzații împotriva lui Simes și Ritter, dar sunt așteptate curând mai multe percheziții în urma cărora e preconizată și formularea de acuzații penale, conform New York Times, care a citat oficiali anonimi.

Ritter a declarat pentru presă că percheziția efectuată de FBI în casa sa a fost legată de preocupările guvernului american cu privire la presupusa încălcare a Legii privind înregistrarea agenților străini, care cere americanilor să dezvăluie activitățile politice în numele guvernelor străine. El a declarat că nu a încălcat legea și a spus că percheziția este, în opinia lui, o răzbunare pentru criticile sale la adresa politicii externe a SUA, inclusiv în ceea ce privește Ucraina. Săptămână aceasta, Ritter a precizat pentru presa rusă de stat că a fost "un colaborator extern al Russia Today din aprilie 2020".

Dimitri K. Simes, care prezintă un talk-show săptămânal la televiziunea rusă de stat Channel One, a declarat pentru canalul de propagandă Sputnik că a simțit că percheziția FBI a constituit "o încercare de a mă speria, de a mă discredita și de a-mi afecta capacitatea de a trăi în Statele Unite sau chiar de a vizita Statele Unite și de a-mi afecta finanțele". Canalele Sputnik și Russia Today au fost interzise în întreaga Uniune Europeană în 2022 pentru propagarea știrilor false, manipulare și incitare la ură.  

New York Times a raportat miercuri că Departamentul de Justiție al SUA a început o anchetă penală mai amplă asupra americanilor care au lucrat cu rețelele de televiziune de stat din Rusia, în contextul în care se consideră că Rusia rămâne "amenințarea predominantă" pentru alegerile americane. Moscova pare să folosească din nou un arsenal complex de instrumente pentru a influența alegătorii americani și a produce conflicte între aceștia, așa cum a făcut-o la alegerile precedente. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.