"Sunt ținte legitime!". Președintele Cehiei îi pune la punct pe cei care acuză Ucraina de sabotarea conductelor Nord Stream și vor să o tragă la răspundere


"Sunt ținte legitime!". Președintele Cehiei îi pune la punct pe cei care acuză Ucraina de sabotarea conductelor Nord Stream și vor să o tragă la răspundere

Președintele ceh Petr Pavel consideră conductele Nord Stream ca reprezentând o "țintă legitimă" în contextul războiului. Pavel a declarat această chestiune pe parcursul podcastului PoliTalk, a cărui transcriere a fost publicată de postul local Novinky în data de 21 august.

Astfel, președintele ceh a analizat un articol publicat de Wall Street Journal, care sugerează posibila implicare a Ucrainei în sabotarea conductelor Nord Stream. În acest context, Pavel a ținut să menționeze că nu are informații clare privind implicarea Ucrainei. Amintim că Ucraina a negat, în repetate rânduri, implicarea în sabotarea conductelor cu pricina. 

"Nu am informații clare că Ucraina ar fi fost în spatele atacului", a spus Pavel.

"În conflictul armat, lupta nu se poartă doar împotriva țintelor militare, ci și contra țintelor strategice. Iar conductele sunt ținte strategice. Dacă atacul ar avea drept scop întreruperea aprovizionării cu gaz și petrol către Europa și a trimiterii banilor înapoi în Rusia, atunci – ipotetic vorbind – ar fi o țintă legitimă. Dar din nou, nu am aceste informații", a completat președintele ceh. 

Întrebat dacă Ucraina ar fi trebuit să negocieze diplomatic cu Europa înainte de a întreprinde o astfel de acțiune, Pavel a răspuns că proiectele Nord Stream nu au o importanță critică pentru securitatea energetică europeană.

"Cu siguranță, a provocat unele complicații, dar nimic din ce nu am putut gestiona", a menționat Pavel.

"Conductele au fost întotdeauna și vor continua să fie ținte, deoarece au potențialul de a influența conflictul într-un fel sau altul", a adăugat președintele ceh. 

Totodată, liderul ceh și-a exprimat încrederea că NATO va ajunge la un consens și va continua sprijinul pentru Ucraina.

"Acest lucru nu înseamnă că toate națiunile sunt, în mod necondiționat, în favoarea continuării sprijinului deplin", a zis Pavel. 

"Opiniile variază și evoluează. Dacă se dovedește (că Ucraina a fost implicată - n.red.), ar putea influența dorința unor țări de a ajuta Ucraina. Pe de altă parte, nu avem altă opțiune decât să sprijinim Ucraina în acest moment", a completat președintele ceh. 

"Chestiunea nu este dacă ne place Ucraina sau nu, ci dacă vrem să trăim într-o lume în care o țară nu poate invada alta doar pentru că este mai mare și mai puternică. Sau vrem să trăim într-o lume guvernată de legea junglei?", a conchis Pavel. (sursa: The New Voice of Ukraine)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.