Casa Albă a aprobat noua strategie privind o eventuală confruntare nucleară: "Se subliniază nevoia de a descuraja simultan Rusia, Republica Populară Chineză și Coreea de Nord". Accentul, pus de administrația prezidențială a SUA pe amenințarea reprezentată de dezvoltarea arsenalului nuclear al Chinei


Casa Albă a aprobat noua strategie privind o eventuală confruntare nucleară: "Se subliniază nevoia de a descuraja simultan Rusia, Republica Populară Chineză și Coreea de Nord". Accentul, pus de administrația prezidențială a SUA pe amenințarea reprezentată de dezvoltarea arsenalului nuclear al Chinei

Presa americană a informat că președintele Joe Biden a aprobat în luna martie un document care se revizuiește o dată la 4 ani, prin care se îndrumă forțele americane să se pregătească pentru potențiale "confruntări nucleare coordonate care implică Rusia, China și Coreea de Nord".  

Documentul - clasificat în așa măsură încât nu există versiuni electronice disponibile - a fost distribuit pe un număr limitat de copii pe hârtie, pentru oficiali de securitate națională și lideri ai Pentagonului.  

The New York Times a notat că doi înalți oficiali ai administrației au avut voie să facă aluzie în discursurile lor cu privire la schimbările din documentul cu pricina, înainte de etapa în care se va furniza o actualizare mai cuprinzătoare și neclasificată a Congresului, despre care se așteaptă să preceadă încheierea mandatului președintelui Biden.  

Un strateg în arme nucleare de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Vipin Narang, care a lucrat anterior la Pentagon, a remarcat că acest document ia în considerare în mod specific "creșterea semnificativă a dimensiunii și diversității" arsenalului nuclear al Chinei.

"Președintele a lansat recent îndrumări actualizate pentru angajarea armelor nucleare, pentru a fi abordată prezența mai multor adversari cu arme nucleare", a mai spus strategul pentru The New York Times.

Directorul superior pentru controlul armelor și neproliferare al Consiliului Național de Securitate, Pranay Vaddi, a declarat în iunie că Biden "a emis recent ghiduri actualizate privind angajarea armelor nucleare, care ia în considerare realitățile unei noi ere nucleare". 

"Se subliniază necesitatea de a lua în considerare creșterea și diversitatea arsenalului nuclear al Republicii Populare Chineze – și nevoia de a descuraja simultan Rusia, Republica Populară Chineză și Coreea de Nord", a adăugat Vaddi. (sursa: The New York Times)

Răspunsul Beijingului a venit miercuri prin declarația unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, care a spus că țara sa "este serios îngrijorată de raport, iar faptele au demonstrat pe deplin că Statele Unite au stimulat în mod constant așa-numita teorie a amenințării nucleare a Chinei, în ultimii ani".

"SUA furnizează povestea amenințării nucleare din China, găsind scuze pentru a căuta un avantaj strategic", a mai spus purtătorul de cuvânt.  

Dar un raport anual al Pentagonului, din octombrie 2023 arată că țara comunistă are peste 500 de focoase nucleare operaționale în arsenalul său și că va avea probabil peste 1.000 de focoase până în 2030, ceea ce, evident, constituie o amenințare care trebuie luată serios în seamă, așa cum a făcut Washingtonul. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.