Rușii, îndemnați de Kremlin să accepte "noua normalitate", în contextul în care forțele ucrainene continuă să desfășoare cu succes operațiunea specială în regiunea Kursk


Rușii, îndemnați de Kremlin să accepte "noua normalitate", în contextul în care forțele ucrainene continuă să desfășoare cu succes operațiunea specială în regiunea Kursk

Kremlinul pregătește rușii pentru "noua normalitate", în care să accepte că forțele ucrainene care au înaintat în regiunea Kursk, ar putea rămâne mai multe luni pe teritoriul Rusiei, până când vor putea fi respinse.  

Pe 20 august, forțele ucrainene controlau peste 1260 km² de teritoriu și 93 de așezări în regiunea Kursk din Rusia, conform declarației comandantului suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi,  

În încercarea de a atenua rapid îngrijorarea crescută a rușilor față de această evoluție neașteptată a războiului, Kremlinul folosește propaganda pentru a-i pregăti pentru viață într-o "nouă realitate" și o "nouă normalitate", terminologie folosită anterior de specialiștii în comunicare ai guvernului rus în timpul pandemiei COVID-19, iar apoi la începutul războiului la scară largă contra Ucrainei. 

"Acest lucru (utilizarea unor astfel de fraze în propagandă - n.red.) este necesar pentru ca oamenii să considere ceea ce se întâmplă ca nefiind o aberație, ci o nouă normalitate, chiar dacă este temporară. Trebuie să fie liniștitor. Nu e ușor să exiști într-o abatere de la normă. Este mai ușor să exiști în normă, chiar dacă e una nouă", a explicat un specialist rus în comunicare, care lucrează pentru blocul politic intern al administrației Putin.

Publicația de limbă rusă Meduza, cu sediul în Letonia, a citat surse anonime apropiate de Kremlin și guvernul rus, care au descris deruta de la vârful puterii ruse după intrarea forțelor ucrainene în Rusia.  

"Imediat după ce operațiunea ucraineană a început în regiunea Kursk, elitele ruse au fost șocate. În două săptămâni, șocul a dispărut și s-au obișnuit cu situația. Inițial nu era clar ce forțe erau implicate și cât va dura. Acum înțelegem, ceea ce face totul întotdeauna mai ușor. Ele (forțele ucrainene - n.red.) sunt departe de centrele regionale. Cu toate acestea, simplul fapt că au intrat pe teritoriul Federației Ruse și au preluat controlul asupra satelor este o dezvoltare nouă și profund neliniștitoare", a spus pentru Meduza o sursă apropiată de Kremlin.  

Cei mai mulți oficiali intervievați de Meduza consideră că luptele din regiunea Kursk ar putea continua pentru câteva luni. O sursă apropiată guvernului clarifică însă că această estimare este "destul de optimistă", putând deveni posibilă doar "dacă totul merge bine". (sursa: Meduza)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.