Președintele Cehiei: Ucraina poate adera la NATO chiar dacă unele teritorii se află sub ocupație!


Președintele Cehiei: Ucraina poate adera la NATO chiar dacă unele teritorii se află sub ocupație!

Aderarea Ucrainei la NATO nu ar fi condiționată de controlul deplin asupra întregului teritoriu al țării, a sugerat președintele ceh Petr Pavel într-un interviu acordat publicației Novinky, publicat pe 19 august.

Summitul NATO desfășurat în luna iulie la Washington s-a încheiat cu lansarea Ukraine Compact, un cadru de securitate semnat de cele 32 de state aliate. Țările au afirmat calea "ireversibilă" a Ucrainei către aderare, însă fără să ofere un cadru etapizat și, în mod implicit, clar în ceea ce privește concretizarea acestui obiectiv. 

Pavel se așteaptă ca Ucraina și Rusia să încheie un acord "în următorii ani", ceea ce ar putea însemna că o parte din teritoriile Ucrainei s-ar afla sub ocupația Rusiei, dar Occidentul ar trebui să considere aceste teritorii doar ca "ocupate temporar".

Vorbind despre aderarea Ucrainei la NATO, Pavel a afirmat următoarele chestiuni:

"Nu cred că recâștigarea completă a controlului asupra întregului teritoriu este o condiție necesară (pentru aderarea la NATO - n.red.)"

"Dacă există o demarcație, chiar și a unei granițe administrative, putem accepta această frontieră administrativă drept una temporară și putem accepta Ucraina în NATO cu teritoriul pe care îl va controla în acel moment"

Ca exemplu, Pavel a citat Germania, care a devenit membră a Alianței în 1955, deși o parte din teritoriul său a fost ocupat de Uniunea Sovietică până în 1990.

"Prin urmare, cred că există o soluție, atât tehnică, cât și juridică, pentru a permite Ucrainei să adere la NATO fără a trage NATO într-un conflict cu Federația Rusă", a subliniat Pavel. (sursa: Kyiv Independent

Vedeți video: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.