Moscova a respins în cursul zilei de luni posibilitatea de a purta discuții de pace cu Kyivul, în condițiile în care continuă operațiunea specială a forțelor ucrainene pe teritoriul Rusiei, ceea ce reprezintă cel mai mare atac desfășurat pe pământ rusesc de la Al Doilea Război Mondial și până în prezent.
Ucraina urmărește să pună capăt războiului în condiții "echitabile", folosind pentru negocieri noua "zonă tampon" creată pe teritoriul Rusiei și vizând obținerea permisiunii de a lovi adânc pe teritoriul Rusiei prin utilizarea armelor cu raza lungă de acțiune oferite de partenerii occidentali.
"Ucraina este privată de oprirea avansului armatei ruse pe front printr-o singură decizie (ce nu a fost luată încă de occidentali - n.red.), pe care o așteptăm de la partenerii noștri: decizia privind capabilitățile cu rază lungă", a spus Zelenski într-un discurs adresat ambasadorilor, pe parcursul căruia a confirmat că nu a informat aliații în avans cu privire la operațiunea specială din regiunea Kursk.
Președintele ucrainean a cerut o nouă rundă de discuții de pace în acest an, spunând că "trebuie să forțăm Rusia, cu toată puterea și împreună cu partenerii noștri, să facă pace". Tehnic, Kyivul urmărește din ce în ce mai asiduu încheierea unui acord de pace pe modelul acordului pentru exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, încheiat în iulie 2022. La acea vreme, Rusia și Ucraina au încheiat acorduri separate prin intermediari. În acest format diplomatic, Rusia și Ucraina au lucrat la acorduri separate, supravegheate de ONU și Turcia ca intermediari, fără un acord direct Moscova-Kyiv.
Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a zis în luna iunie că țara sa, "ca întotdeauna, este pregătită să faciliteze procesul (de pace - n.red.)".
"Nu ne vom sfii să depunem eforturi suplimentare", a mai spus Fidan, făcând clară disponibilitatea Turciei de a media un acord de pace.
Cu toate acestea, dictatorul rus Vladimir Putin a insistat că nu va discuta acum despre pace.
"Despre ce fel de negocieri putem vorbi cu oameni care atacă fără discernământ populația și infrastructura civilă sau încearcă să creeze amenințări la adresa instalațiilor nucleare? Despre ce putem vorbi cu ei?", a declarat Putin fără să țină cont de istoricul Rusiei în ceea ce privește distrugerea orașelor ucrainene, uciderea civililor și recurgerea la șantaj prin intermediul centralei nucleare Zaporojie, pe care hoardele ruse au ocupat-o.
Și consilierul de la Kremlin, Yuri Ushakov, a exclus negocierile de pace, considerându-le "complet nepotrivite", având în vedere incursiunea forțelor ucrainene pe teritoriul rus.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kyiv a declarat săptămână trecută că, "cu cât Rusia este de acord mai devreme cu restabilirea unei păci juste, (...) cu atât mai repede se vor opri raidurile forțelor de apărare ucrainene pe teritoriul Rusiei". (sursa: Politico)