MOTIVUL: de ce rămân reticente Statele Unite în a permite Ucrainei să folosească rachetele ATACMS în regiunea rusă Kursk?


MOTIVUL: de ce rămân reticente Statele Unite în a permite Ucrainei să folosească rachetele ATACMS în regiunea rusă Kursk?

Pe măsură ce forțele ucrainene progresează în ofensiva de pe teritoriul Rusiei, Statele Unite rămân reticente în a permite Ucrainei să folosească rachete ATACMS în regiunea rusă Kursk și consideră că acestea ar fi mai bine folosite pentru a viza Crimeea ocupată de ruși. 

Motivul pentru o astfel de poziție nu este riscul de escaladare, ci faptul că Washingtonul poate susține doar o aprovizionare limitată cu rachete cu rază lungă de acțiune, potrivit CNN. 

Unii oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea că trimițând trupe experimentate și bine echipate în Kursk, Ucraina ar fi creat slăbiciuni în propriile linii de front pe care Rusia le poate exploata pentru a câștiga mai mult teren în interiorul Ucrainei. 

„Este impresionant din punct de vedere militar”, a spus, pentru CNN, un oficial american despre operațiunea Kursk, dar Ucraina „angajează trupe destul de experimentate în asta și nu își poate permite să piardă acele trupe”

Kievul a precizat, joi, că a confiscat peste 1.100 de kilometri pătrați în cel mai mare atac al unei armate străine pe teritoriul Rusiei de la al Doilea Război Mondial până-n prezent, ajungând să controleze zeci de așezări rurale și orașul Sudzha, aflat la opt kilometri de graniță. 

Zelensky a anunțat „finalizarea eliberării orașului Sudzha de sub armata rusă”, iar comandantul forțelor ucrainene – Oleksandr Syrsky –  a declarat că Ucraina a preluat controlul asupra a 1.150 de kilometri pătrați de teritoriul rus și a 82 de așezări. 

Oficialii ucraineni susțin că ofensiva de pe teritoriul rus a fost un act de „autoapărare”, iar experții sugerează că ar putea avea drept scop atenuarea presiunii pe frontul de est. Între timp, Moscova a declarat că a recâștigat un sat de la forțele ucrainene din regiunea de graniță Kursk și a anunțat că trimite „forțe suplimentare” în regiunea vecină Belgorod (detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.