VIDEO. Bătălia pentru Pokrovsk. Rușii se apropie periculos de orașul ucrainean, nod logistic vital pentru operațiunile Kievului în regiunea Donețk / Moscova ignoră, deocamdată, situația dramatică din regiunea Kursk, preferând să lupte cu toate forțele în estul Ucrainei


VIDEO. Bătălia pentru Pokrovsk. Rușii se apropie periculos de orașul ucrainean, nod logistic vital pentru operațiunile Kievului în regiunea Donețk / Moscova ignoră, deocamdată, situația dramatică din regiunea Kursk, preferând să lupte cu toate forțele în estul Ucrainei

Armata rusă se apropie tot mai mult de orașul Pokrovsk din regiunea Donețk, aflându-se în prezent (15-16 august) la doar 10 kilometri de periferia orașului (cu peste 60.000 de locuitori la începutul invaziei). 

Oficialii ucraineni îi îndeamnă pe civilii din Pokrovsk să părăsească zona, scrie Ukrainska Pravda citând oficiali locali

„Astăzi inamicul este foarte aproape de localitatea noastră, orașul Pokrovsk. [Forțele ruse] sunt la aproximativ 10 kilometri de periferia orașului. Vedem că, în timpul atacurilor asupra localității și orașului nostru, inamicul lovește fără milă infrastructura critică și cartierele rezidențiale private. Oamenii sunt uciși”, a precizat Serhii Dobriak, șeful administrației militare a orașului Pokrovsk, pe Telegram

În ciuda ofensivei ucrainene din regiunea rusească Kursk, Moscova continuă să își concentreze eforturile în estul Ucrainei, „aruncând tot ce are” în direcția Pokrovsk (mai ales după ce ofensiva rusească din regiunea Harkov a eșuat).

Pokrovsk este un nod logistic important pentru forțele ucrainene, care sprijină operațiunile acestora în regiunea Donețk.

Potrivit The Kyiv Independent, forțele Moscovei au câștigat încet, dar constant teren în regiunea Donețk, iar zonele de primă linie din Pokrovsk și Torețk au fost cele mai afectate de atacuri în ultimele săptămâni.

Hărți realizate de think tankul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) și care reflectă situația de pe frontul din estul Ucrainei la 15 august:

 

Reamintim că Ucraina a lansat un atac major în regiunea rusă Kursk la 6 august, delimitând o fâșie de teren care se mărește de la o zi la alta. Unii dintre analiștii militari au opinat că operațiunea ucraineană ar avea drept scop principal deturnare unei părți importante a forțelor de rusești de pe front în regiunea rusească atacată acum de Kiev. 

Purtătorul de cuvânt militar Dmytro Lykhoviy a declarat că Rusia a mutat unele trupe din sudul ocupat al Ucrainei în alte zone, dar că aceasta reprezintă o redistribuire semnificativă pentru moment, scrie Reuters

„Nu au fost detectate schimbări semnificative în dimensiunea grupului, iar numărul personalului nu se modifică suficient pentru a indica diferențe sau slăbirea ... ostilităților”, a declarat Lykhoviy la televiziunea națională.

Serhii Tsehotskiy, ofițer în cadrul Brigăzii Motorizate 59, a declarat că nu a existat nicio scădere a presiunii rusești în regiunea Donețk, parțial ocupată, unde Rusia și-a concentrat atacurile de luni de zile.

„Inamicul, în ciuda a ceea ce se întâmplă pe teritoriul Rusiei, încă... își menține majoritatea trupelor în această direcție și încearcă să înainteze”, a declarat Tsehotskiy la televiziunea națională. VIDEO mai jos

Forțele ruse au folosit toate rezervele disponibile în estul regiunii Donețk și au „exercitat o presiune reală” asupra Ucrainei în această regiune, a mai arătat el.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat că au avut loc 58 de lupte între Kiev și forțele Moscovei pe frontul din apropierea orașului logistic Pokrovsk, controlat de Kiev.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.