Ce a înțeles Dan Alexe din Scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung


Ce a înțeles Dan Alexe din Scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung

De la Dan Alexe citire: „Să nu uităm că primul text atestat în limba română Scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung (1521) conține tot o delațiune și o propunere de colaborare trimisă unor străini”.

N-ai ce face cu scârbavnicii de valahi, delatori colaboraționiști din fragedă pruncie, putea și Neacșu ăla să scrie și el altceva în primul text atestat în limba română, o poezie cu căprioare alergătoare, păsărele zburătoare, ceva să ne gâdile în mod plăcut la orgoliu. Dar nuuu, Neacșu s-a apucat să-l pârască pe sultan pe unde umblă și ce face...

Acuma serios vorbind, Neacșu de la Câmpulung făcea parte dintr-o rețea de iscoade a Brașovului care se ocupa cu urmărirea mișcărilor trupelor otomane de la sudul Dunării. Sistemul a fost fondat de împăratul Sigismund de Luxemburg, orașele săsești din Transilvania care aveau legături comerciale cu Imperiul Otoman primeau niște scutiri pentru întreținerea rețelei de iscoade și erau datoare să informeze permanent pe voievodul Transilvaniei despre orice mișcări ale otomanilor. Românii erau preferați pentru astfel de activități după cum o atestă documentele de arhivă de la Sibiu și Brașov, sub acoperirea de negustori mergeau până la Sofia, Adrianopole și Constantinopol să aducă știri despre ce se mai întâmpla în ținuturile sultanului. Cel puțin în secolul al XVI-lea avem zeci de nume de români care îi spionau pe turci în beneficiul transilvănenilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.