Forțele ucrainene continuă să avanseze în Rusia. Guvernatorul regiunii Belgorod declară stare de urgență, plângându-se că "situația este extrem de dificilă și tensionată". Kyivul transmite că nu are interesul de a păstra teritoriile ocupate


Forțele ucrainene continuă să avanseze în Rusia. Guvernatorul regiunii Belgorod declară stare de urgență, plângându-se că "situația este extrem de dificilă și tensionată". Kyivul transmite că nu are interesul de a păstra teritoriile ocupate

Ucraina a bombardat marți regiunea de graniță Belgorod din Rusia, continuând ofensiva începută în urmă cu o săptămână, pe parcursul căreia a ocupat zeci de așezări în ceea ce reprezintă cel mai mare atac al unei armate străine pe teritoriul rusesc de la al Doilea Război Mondial până în prezent. 

Guvernatorul Belgorodului a declarat miercuri stare de urgență, spunând că situația este "extrem de dificilă" în regiunea de graniță din Rusia, aflată sub bombardamentul ucrainean. 

"Situația din regiunea noastră Belgorod rămâne extrem de dificilă și tensionată din cauza bombardamentelor din partea Forțelor Armate Ucrainene. Casele sunt distruse, unii civili au murit și alții au fost răniți", a declarat guvernatorul Vyacheslav Gladkov pe Telegram.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat marți seară părți din înregistrarea unui apel video cu comandantul Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Syrsky, care a spus că "începând de astăzi, trupele noastre au avansat în unele zone cu unul până la trei kilometri", adăugând că "74 de așezări sunt sub controlul nostru". Syrsky a declarat luni că trupele sale controlează aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rus. Guvernatorul regional al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a zis luni că au fost capturate 28 de așezări ruse, iar forțele ucrainene au pătruns cel puțin 12 kilometri adâncime în Rusia. O analiză AFP a datelor furnizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a indicat că trupele ucrainene au avansat de luni pe o suprafață de cel puțin 800 de kilometri pătrați din teritoriul rusesc.

Ucraina a precizat că nu va păstra teritoriul rusesc pe care l-a capturat și s-a oferit să oprească raidurile dacă Moscova este de acord cu o :pace justă". Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Heorhiy Tykhyi, a afirmat că Kyivul nu este interesat de "preluarea" teritoriului rus și a apărat acțiunile Ucrainei ca fiind "absolut legitime". 

"Aș dori să subliniez că, spre deosebire de Rusia, Ucraina nu are nevoie de ceva care să aparțină altcuiva. Ucraina nu are niciun interes să preia teritoriul regiunii Kursk, dar vrem să protejăm viețile poporului nostru", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, într-o conferință de presă ținută la Kyiv. 

Susținând că Rusia a lansat peste 2.000 de lovituri dinspre Kursk spre regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei de la începutul verii, Tykhyi a punctat că forțele ucrainene nu au capacități suficiente pentru a lansa lovituri la distanță lungă pentru a se proteja de atacurile rusești. 

"Deci, este nevoie să eliberăm aceste zone de frontieră de trupele ruse care atacă Ucraina. Vom continua să facem acest lucru așa cum se consideră necesar pentru asigurarea securității și protejarea Ucrainei", a subliniat Tykhyi.

El a mai spus că incursiunile Ucrainei ajută Kyivul în alte părți ale liniei frontului, deoarece împiedică Rusia să trimită mai multe trupe pe frontul de la Donețk, exprimând că scopul atacurilor transfrontaliere ale țării este de a "păstra viețile poporului nostru și de a proteja teritoriul Ucrainei de loviturile rusești".

"Cu cât Rusia este de acord mai devreme să restabilească o pace dreaptă, cu atât raidurile Forțelor de Apărare ale Ucrainei pe teritoriul Rusiei se vor opri mai devreme. Acestea sunt acțiuni absolut legitime din partea Ucrainei, în special în cadrul implementării dreptului său la autoapărare în conformitate cu Carta ONU", a conchis Tykhyi. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.