Sute de figuri proeminente ale denominațiunilor creștine din SUA denunță prigoana împotriva creștinilor din India și cer Washingtonului să ia măsuri contra acestei situații generate de naționaliștii hinduși


  • ACP
  • Aug 13, 2024 19:43
  • 352
Sute de figuri proeminente ale denominațiunilor creștine din SUA denunță prigoana împotriva creștinilor din India și cer Washingtonului să ia măsuri contra acestei situații generate de naționaliștii hinduși

Peste 300 de lideri din mai multe confesiuni creștine din Statele Unite au lansat zilele trecute un apel către Departamentul de Stat al SUA pentru a desemna India drept "țară ce ridică îngrijorări deosebite", pe fondul încălcărilor libertății religioase împotriva creștinilor.  

Semnatarii apelului spun că persecuția minorităților religioase din India și creșterea violenței împotriva acestora s-a agravat considerabil de la debutul regimului lui Modi, în anul 2014.  

Apelul lansat sub forma unei scrisori deschise marchează primul efort concertat al liderilor creștini americani de a aborda persecuția religioasă din India, făcând referire și la clasamentele internaționale realizate de organizații precum International Christian Concern, care plasează India drept al treilea cel mai mare persecutor al creștinilor la nivel global.  

"Această ascensiune a violenței este propulsată de o ideologie politică hindusă etno-naționalistă (hindutva), care combină o ideologie militantă hindusă cu identitățile cetățenilor indieni. Ca urmare, atât religia hindusă, cât și democrația seculară constituțională a Indiei au fost sever distorsionate, ceea ce a condus la niveluri alarmante de violență sancționată de stat împotriva creștinilor, a daliților de castă inferioară și a altor minorități religioase atât pe străzi, cât și în cadrul structurilor statului", se spune în apel. 

Un raport al United Christian Forum, menționat în apel, constată o creștere drastică a atacurilor asupra creștinilor, de la 127 de incidente în 2014, la începutul regimului Modi, la 720 în 2023. Ca urmare a persecuțiilor, 65.000 de persoane au fost strămutate în Manipur și peste 400 de biserici au fost distruse sau strămutate numai din mai 2023. 

Un alt raport din Chhattisgarh a remarcat că peste 2.500 de creștini au fost strămutați forțat între decembrie 2022 și februarie 2023 din cauza refuzului lor de a se converti la hinduism. Scrisoarea face referire și la legislația "anti-conversie" aplicată în cel puțin 10 state indiene care incriminează convertirea religioasă, ducând la arestarea a mii de creștini.

De asemenea, ambasadorul american pentru libertatea religioasă internațională, Rashad Hussain, a declarat într-o conferință de presă că în anumite părți din India "comunitățile creștine au raportat că poliția locală a ajutat mulțimi care au întrerupt slujbele religioase pe fondul acuzațiilor de activități de conversie sau au aistat în timp ce mulțimile le-au atacat și apoi au arestat tot victimele sub acuzațiile de conversie". 

"Guvernul indian a întrerupt finanțarea sutelor de școli și spitale creștine care au educat și îngrijit toți oamenii, indiferent de castă sau religie", se mai semnalează în apel. 

"Sprijinul internațional este întrerupt de aplicarea draconică a Legii Indiei privind reglementarea contribuțiilor străine, impactând mii de organizații respectate la nivel internațional, cum ar fi Amnesty International, Compassion International, World Vision și Missionaries of Charity a Maicii Tereza. Acest lucru îi lasă pe creștinii indieni izolați și înfricoșați", mai transmite apelul. 

Semnatarii apelului către secretarul de stat Antony Blinken solicită Departamentului de Stat să ia mai multe măsuri precum tragerea la răspundere a oficialilor Guvernului indian pentru încălcarea libertăților religioase, dar și luarea în considerare a unor sancțiuni specifice. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.