Marea Britanie continuă să interzică Ucrainei utilizarea de rachete Storm Shadow împotriva țintelor din Rusia. De ce este importantă ridicarea acestei restricții în contextul operațiunii speciale pe care forțele ucrainene o desfășoară în regiunea Kursk


Marea Britanie continuă să interzică Ucrainei utilizarea de rachete Storm Shadow împotriva țintelor din Rusia. De ce este importantă ridicarea acestei restricții în contextul operațiunii speciale pe care forțele ucrainene o desfășoară în regiunea Kursk

Guvernul Marii Britanii nu a oferit permisiunea Ucrainei de a folosi rachetele Storm Shadow pentru a efectua lovituri în regiunea Kursk. În ciuda eforturilor depuse de președintele ucrainean Volodimir Zelenski de a convinge partenerii să ridice restricțiile ce au fost impuse asupra utilizării unor astfel de arme, poziția Londrei rămâne neschimbată în cazul rachetelor Storm Shadow, a informat RBC-Ukraine, citând publicația britanică The Telegraph.

"Nu a existat nicio schimbare de poziție", a precizat o sursă guvernamentală.

Rachetele Storm Shadow, prevăzute cu o rază de acțiune de aproximativ 250 de kilometri, ar putea permite armatei ucrainene să vizeze aerodromurile și centrele logistice pe care Rusia le folosește pentru a-și consolida pozițiile în regiunea Kursk. Cu toate acestea, Londra continuă să refuze solicitarea Kyivului. 

Fostul comandant de tanc britanic Hamish de Bretton-Gordon a precizat că rachetele Storm Shadow ar avea capacitatea de a lovi "capete de cale ferată și drumuri-cheie care intră în Kursk, plus oricare din aerodromuri pe o rază de 100 de mile".

De asemenea, Hamish de Bretton-Gordon a adăugat că acordarea permisiunii utilizării acestor rachete va demonstra hotărârea Occidentului de a sprijini Ucraina.

Pe de altă parte, decizia privind utilizarea acestor arme nu aparține exclusiv Marii Britanii, dat fiind faptul că rachetele Storm Shadow sunt produse în comun cu Franța. Prin urmare, Parisul are, la rândul său, un cuvânt de spus cu privire la condițiile de utilizare a acestor rachete. 

Totodată, merită amintit că Ucraina a abordat SUA cu o cerere de a i se permite utilizarea rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru operațiunea specială pe care o desfășoară în regiunea Kursk. Până în prezent, cererea a fost refuzată.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.