Lituanienii s-au mobilizat deja și trimit drone pe frontul din Kursk pentru a sprijini forțele ucrainene. Liderul unei organizații lituaniene: "Rușii au fost prinși cu pantalonii în vine"


Lituanienii s-au mobilizat deja și trimit drone pe frontul din Kursk pentru a sprijini forțele ucrainene. Liderul unei organizații lituaniene: "Rușii au fost prinși cu pantalonii în vine"

Voluntarii lituanieni se mobilizează pentru a trimite drone și pe frontul din regiunea Kursk din Rusia cu scopul de a sprijini forțele ucrainene în operațiunea militară specială defensivă pe care o desfășoară. "Rușii au fost prinși cu pantalonii în vine", a declarat Jonas Ohman, șeful organizației Blue/Yellow, care se pregătește să furnizeze un nou lot de sprijin militar trupelor ucrainene. 

"Am predat echipamente în valoare de aproximativ jumătate de milion de euro unităților de acolo", a declarat Jonas Ohman.

"Primul lot pe care îl predăm astăzi este destinat deja unităților după intrarea lor în Kursk", a continuat Ohman. 

Blue/Yellow reprezintă cel mai mare ONG lituanian din sfera sprijinului umanitar și militar, respectiv unul dintre cele mai importante la nivel global. În prezent, organizația sprijină trupele ucrainene care luptă în regiunea Kursk.

"Pot spune că operațiunea a fost un mare succes, deoarece rușii erau total nepregătiți. Se apărau cu Kalașnikov. Au fost prinși cu pantalonii în vine", a precizat Ohman. 

Având aproape un deceniu de sprijin oferit Armatei Ucrainei și voluntarilor, Blue/Yellow lucrează atât cu unități obișnuite, cât și cu unități de elită și are acces la informații care adesea nu sunt disponibile publicului. Astfel, Ohman a făcut o serie de precizări despre scopurile operațiunii defensive strategice pe care Ucraina o desfășoară în regiunea Kursk din Rusia. 

"Sunt mai multe obiective. Unul este să luăm presiunea de pe Donbas, iar acest obiectiv a fost destul de reușit – vedem că rușii sunt confuzi. Există semnale că în unele părți ale frontului, unitățile rusești și-au oprit atacurile", a menționat Ohman.

Dar acest lucru nu se întâmplă peste tot – de pildă în zone precum Niu-York și Toretsk, situate în regiunea Donețk, unde ucrainenii au suferit recent eșecuri, iar trupele ruse continuă să avanseze. 

"Celălalt obiectiv pentru ucraineni este de a schimba dinamica conflictului prin trimiterea unui semnal politic Rusiei și altora", a adăugat Ohman.

El a precizat că nu poate dezvălui mai multe detalii cu privire la scopul operațiunii.

Organizația se axează în prezent pe transferarea dronelor pe frontul din Kursk.

"Este foarte interesant – capacitatea dronelor ucrainene într-un loc în care rușii aproape că nu au apărare aeriană a fost foarte utilă", a mai punctat Ohman. (sursa: LRT)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.