Atacul Iranului asupra Israelului se lasă așteptat. Care sunt ultimele evoluții / Demersurile întreprinse de SUA cu scopul dezescaladării tensiunilor / Orizontul de timp în care ar putea avea loc atacul iranian, potrivit evaluării israelienilor


  • ACP
  • Aug 12, 2024 13:13
  • 406
Atacul Iranului asupra Israelului se lasă așteptat. Care sunt ultimele evoluții / Demersurile întreprinse de SUA cu scopul dezescaladării tensiunilor / Orizontul de timp în care ar putea avea loc atacul iranian, potrivit evaluării israelienilor

Atacul anunțat al Iranului împotriva Israelului ar fi fost amânat după ce președintele iranian Masoud Pezeshkian, nou ales, a reușit să îl convingă pe liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, să întârzie lansarea rachetelor și dronelor, potrivit ziarului kuweitian Al-Jarida preluat de presa israeliană.  

Washingtonul a deschis special o linie telefonică "fierbinte" cu Teheranul, pentru a cere amânarea cu cel puțin două săptămâni a represaliilor pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh, timp în care își dublează eforturile pentru a avansa discuțiile de încetare a focului dintre Hamas și Israel.

Într-un mesaj adresat ayatollahului Khamenei, Washingtonul a folosit expresia "câteva săptămâni" și a clarificat faptul că Statele Unite nu caută război cu Iranul, iar intenția de a consolida prezența militară americană în regiune nu este pentru a începe o campanie militară, ci pentru a preveni una. (sursa: AICI)

În același timp, este posibil ca inclusiv prezența militară semnificativă a țărilor occidentale aliate Israelului, pe lângă avertismentele țărilor G7, să fi determinat o întârziere a atacului Iranului. 

Potrivit unor surse iraniene, președintele Masoud Pezeshkian ar vrea să evite un răspuns foarte dur, în timp ce Corpul Gărzii Revoluției Islamice vrea să lanseze un atac de anvergură mult mai semnificativ decât a făcut-o în perioada 13-14 aprilie. În acele zile sute de drone și rachete au fost lansate în primul atac direct al Iranului asupra Israelului, dar majoritatea acestora au fost interceptate și distruse de sistemele antiaeriene ale Israelului și de avioanele de luptă ale țărilor aliate.  

Oricum ar fi, Israelul se așteaptă ca în câteva zile să fie lansat atacul major iranian, subliniind că instrucțiunile adresate civililor au rămas neschimbate.

Potrivit site-ului de știri Axios, care a citat două surse anonime, evaluarea actuală a Israelului este că Iranul va lansa un atac direct asupra țării în câteva zile, posibil înainte de data de 15 august, când vor avea loc discuțiile reînnoite ale acordului de încetare a focului privitor la ostatici. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.