EXCLUSIV Podul.ro a reușit să ia legătura cu mai mulți cetățeni ruși din Kursk, care se plâng că au fost abandonați în mare parte de autorități în contextul operațiunii strategice de autoapărare pe care o desfășoară Armata Ucrainei în regiune. O rusoaică condamnă războiul început de Putin: "Nu trebuie nimănui! Este o tragedie și o durere imensă pentru ambele părți!"


EXCLUSIV Podul.ro a reușit să ia legătura cu mai mulți cetățeni ruși din Kursk, care se plâng că au fost abandonați în mare parte de autorități în contextul operațiunii strategice de autoapărare pe care o desfășoară Armata Ucrainei în regiune. O rusoaică condamnă războiul început de Putin: "Nu trebuie nimănui! Este o tragedie și o durere imensă pentru ambele părți!"

Podul.ro a discutat cu câțiva cetățeni ruși din localitățile de frontieră ale regiunii Kursk din Rusia, acolo unde armata ucraineană eliberatoare desfășoară o operațiune strategică de autoapărare. Localnicii, care între timp și-au părăsit casele, în multe situații de unii singuri - fără a fi ajutați în vreun fel de Kremlin - spun că își doresc acum mai mult ca niciodată pacea și nu vor să mai audă de războiul genocidar împotriva Ucrainei.  

Mărturiile extrem de sugestive făcute de mai mulți cetățeni ruși din Kursk pentru publicația noastră lasă loc unor numeroase contradicții dintre mesajele oficiale lansate de criminalii de la Kremlin despre așa-zisa "ținere sub control a situației" și adevărata stare a lucrurilor de la fața locului.  

Vă prezentăm mai jos mărturiile și observațiile unor cetățeni ruși din Kursk privind evenimentele în desfășurare din regiunea lor, respectiv asupra războiului genocidar al Rusiei împotriva Ucrainei:

Ekaterina Berdnikova (din Sudja, regiunea Kursk): E tragic. O parte din familia mea trăiește în Ucraina. La mine în sat (Sudja), ambele bunici și acum vorbesc în limba ucraineană. Ar trebui să existe o apreciere lucidă asupra situației. Civilii nu au nicio vină, lor ce li se spune, ei aia fac.  

Ekaterina Parfenova (din Sudja, regiunea Kursk): Ceea ce se spune și popularizează în spațiul public nu corespunde deloc cu ceea ce se întâmplă în realitate!

Podul.ro: Vă doriți încheierea războiului ?

Siuzanna Grigoryan (din Korenevo, regiunea Kursk): Bineînțeles. Acest război nu trebuie nimănui. Este o tragedie și o durere imensă pentru ambele părți.  

Podul.ro: Care este situația privind evacuarea civililor? Autoritățile vă ajută în acest sens? Ori ați fost abandonați? 

Siuzanna Grigoryan (din Korenevo, regiunea Kursk): În privința evacuării, depinde de localitate. Autoritățile ar face tot posibilul, dar autoritățile publice locale din păcate, în unele regiuni, au abandonat oamenii. Localnicii se evacuează de unii singuri cum pot, iar uneori revin de unii singuri pentru a lua alți oameni. La noi în localitate de acest lucru s-au ocupat cunoscuții noștri. Ne-am ajutat reciproc. De la alte comentarii în privința situației o să mă abțin.  

Evghenia Plotnikova (din Sudja, regiunea Kursk): Oamenii sunt evacuați de cei apropiați. Autoritățile spun că ajută, că se străduiesc, dar situația este foarte dificilă.  

Amintim că, începând cu 6 august, Forțele Armate Ucrainene au demarat o operațiune militară strategică de autoapărare în regiunea Kursk. Trupele ucrainene au cucerit temporar o secțiune importantă a teritoriului de frontieră rusesc și au avansat câteva zeci de kilometri în interiorul statului terorist și agresor.

Forțele ucrainene au capturat, de asemenea, o importantă stație de măsurare a gazelor din regiunea Kursk, iar centrala nucleară Kursk din apropiere ar putea, la rândul ei, să fie capturată de armata ucraineană.

Conform mai multor experți de la Kyiv, cuceririle strategice ale ucrainenilor din Kursk ar putea fi ulterior folosite pe post de monedă de schimb pentru eliberarea pașnică a regiunilor ucrainene care au fost ocupate ilegal de armata Federației Ruse în cursul războiului genocidar la scară largă împotriva Ucrainei aflat în plină desfășurare. Este vorba despre părți din regiunea Herson și Zaporojie. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.