Departamentul de Stat al SUA cere Israelului să investigheze acuzațiile de abuz sexual asupra deținuților palestinieni


  • ACP
  • Aug 9, 2024 14:57
  • 645
Departamentul de Stat al SUA cere Israelului să investigheze acuzațiile de abuz sexual asupra deținuților palestinieni

Deținuții palestinieni ar fi fost supuși la violențe arbitrare, agresiuni sexuale, abuzuri sistematice și tortură de la începutul ofensivei israeliene împotriva forțelor Hamas din Gaza, conform unui raport al organizației B'Tselem din Ierusalim, publicat luni. Drept reacție, Departamentul de Stat al SUA, prin vocea purtătorului de cuvânt Matthew Miller, a declarat că Israelul ar trebui să investigheze pe deplin acuzațiile și a solicitat "toleranță zero" pentru autori.



Raportul B'Tselem conține interviuri cu 55 de palestinieni din Gaza, Cisiordania și Israel care au fost închiși în închisorile israeliene după lansarea campaniei din Gaza, de după 7 octombrie 2023. 

"Mărturiile indică în mod clar o politică sistematică, instituțională, concentrată pe abuzul și tortura continuă a prizonierilor palestinieni deținuți de Israel", se spune în raport.

Raportul vine la câteva zile după arestarea a 9 soldați israelieni acuzați de abuzuri sexuale grave asupra unui prizonier, membru al Hamas, într-o unitate militară din deșertul Negev. Asta a declanșat o revoltă a extremiștilor israelieni împotriva măsurii arestării soldaților.  

Acuzațiile conform cărora palestinienii închiși în închisorile israeliene au fost supuși la bătăi arbitrare, la tratamente degradante și umilitoare și la privarea de somn, precum și la "folosirea repetată a violenței sexuale, în diferite grade de severitate" constituie imaginea de fond a raportului.  

"Imaginea de ansamblu indică abuzuri și torturi efectuate conform ordinelor, cu o sfidare totală a obligațiilor Israelului, atât în temeiul dreptului intern, cât și al dreptului internațional", susțin cei de la B'Tselem în raport.

Printre mărturiile din raport se află cea a unei femei palestiniene, care a povestit pentru B'Tselem chinurile la care ar fi fost supusă. 

"Am fost pusă într-o groapă în pământ. Acolo, între toți ceilalți deținuți, militarii mi-au ordonat să-mi dau jos hijabul. Unul dintre ei mi-a spus: 'Ți-am ucis soțul și vreau să te îngrop de vie. Să te mănânce căinii'. Aproximativ o jumătate de oră mai târziu, ne-au scos din groapă și ne-au urcat într-un camion. Erau oameni înăuntru, chiar în fața mea. În acel moment, am crezut că soțul meu a fost ucis. După ce am fost eliberată, am văzut o fotografie pe care ne-au făcut-o în camion. Apar în acea poză. Camionul ne-a condus la un centru de detenție din afara Fâșiei Gaza. Am fost băgat într-o celulă cu femei care erau deja acolo. Bărbații au fost ținuți separat. Eram epuizata după trei zile de suferință constantă și bătăi", a povestit Hadil a-Dahduh Zaza, în vârstă de 24 de ani, mamă a doi copii.  

Armata israeliană, care conduce unele centre de detenție în care au fost reținuți prizonieri palestinieni, a răspuns că funcționează în conformitate cu statul de drept și că au fost deja investigate acuzații specifice de abuz. 

"IDF respinge categoric acuzațiile de abuz sistematic, inclusiv de abuz sexual, în centrele sale de detenție", se spune într-un comunicat al armatei. 

De asemenea, IDF transmite că au existat mecanisme de monitorizare pentru a se asigura că instituțiile sunt gestionate în conformitate cu legea. 

Un purtător de cuvânt al Serviciului Penitenciar din Israel a susținut că toți prizonierii au fost tratați conform legii și că toate drepturile de bază au fost aplicate pe deplin de către gardieni pregătiți profesional. 

"Nu cunoaștem afirmațiile pe care le-ați descris și, din câte știm, nu au avut loc astfel de evenimente sub responsabilitatea noastră", a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că deținuții au dreptul de a depune plângeri care vor fi pe deplin examinate și investigate. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.