La ordinul dictatorului Kim Jong Un, în Coreea de Nord se iau din nou măsuri absolut absurde, care nu pot fi înțelese prea bine nici de nord-coreenii captivi în izolata țară comunistă.
Mai mulți oficiali guvernamentali au fost concediați, iar 4 studenți exmatriculați și apoi condamnați la 8 luni de muncă silnică pentru că au vizionat în secret un film de propagandă, atenție, nord-coreean, care a fost interzis la doar cinci luni după lansare.
Filmul "72 de ore" este regizat chiar de dictatorul Kim Jong Un și descrie o variantă fantezistă a momentelor de început ale războiului din Peninsula Coreea din 1950-53, insistând pe modul în care armata nord-coreeană ar fi capturat Seulul în doar 3 zile. Filmul spune că armata sud-coreeană ar fi început războiul, chiar dacă, în realitate, nordul a fost cel care a atacat primul.
Filmul a debutat în februarie, dar a fost interzis pe neașteptate luna trecută, fără niciun fel explicații, așa cum sunt interzise și filmele sud-coreene, conform relatării Radio Free Asia.
Surse din interiorul țării comuniste au declarat pentru RFA Korean că, în ciuda interdicției, filmul rămâne extrem de popular, atât pentru că regizor este Kim Jong Un, cât și prin prisma faptului că este realizat în Coreea de Nord.
Filmul a fost comandat de Kim Jong Un în 2021, după ce a vizionat filmul chinezesc de succes "Bătălia de la Lacul Changjin", care descrie una dintre bătăliile foarte importante ale războiului din Coreea, purtată între forțele chineze, care au intervenit mai târziu în război, și cele ale forțelor occidentale. Deși chinezii au înregistrat pierderi foarte grele la acel moment, ofensiva lor a forțat forțele occidentale care luptau sub stindardul ONU să se retragă din jumătatea de nord a peninsulei coreene.
Radio Free Asia spune că șeful statului nord-coreean a fost atât de emoționat de filmul chinezesc încât i-a "certat puternic" pe cineaștii de propagandă ai țării, ordonându-le să facă un film similar, pentru care a oferit 10 milioane de dolari pentru costurile de producție.
"Kim Jong Un însuși a ghidat cu atenție conținutul filmului și fiecare expresie facială a actorilor de la fața locului, dar filmul a fost învăluit de controverse și în cele din urmă interzis", a precizat o sursă din țara comunistă.
Filmul a avut un succes instantaneu în momentul lansării, în februarie, apoi a fost prezentat vreme de câteva luni în cinematografe, până la momentul interdicției.
Mistificarea grosolană a istoriei nu a trecut neobservată de nord-coreeni, care au început să își pună întrebări despre cum a reușit Coreea de Nord să cucerească Seulul în doar 3 zile dacă Coreea de Sud a început războiul cu un atac surpriză asupra Nordului, așa cum susține Phenianul.
"Are sens ca Statele Unite, care s-au pregătit de mult timp și au început războiul prin surprindere, să fi pierdut Seulul în 3 zile?", a punctat o sursă despre ceea ce discută nord-coreenii.
Alte surse au sugerat că interdicția este determinată de faptul că filmul face referiri la locuri din Coreea de Sud sau pentru că folosește cuvântul "unificare", ceea ce este pe contrasens cu politica recentă a Coreei de Nord în raport cu Sudul, pe care-l consideră mai degrabă ca fiind un stat ostil, nu parte a aceluiași popor.
În primă instanță, oamenii nu au luat interdicția în serios și au distribuit în număr mare filmul, pe stickuri USB.
"Ei au crezut că nu este mare lucru pentru că e făcut de noi. Nu este un film din Coreea de Sud. De asemenea, însuși Kim Jong Un l-a regizat", a menționat o sursă pentru Radio Free Asia.
Dar îndată ce s-a constatat că filmul a fost larg distribuit și ulterior interdicției, "directorul Centrului de Distribuție a Filmelor din Provincia Ryanggang, secretarul de partid, directorul tehnic și șeful departamentului de distribuție a filmelor din oraș și județ au arestați", a relatat sursa.
"Fiul vicepreședintelui responsabil cu administrarea alimentelor la Comitetul Popular, care a stocat în secret filmul pe un stick USB, a fost exclus din Partidul Muncitorilor", a precizat un student din provincia nordică Ryanggang, sub condiția anonimatului, într-o declarație oferită pentru RFA Korean,
În timpul procesului la care fiul vicepreședintelui a primit o condamnare la 8 luni de muncă pentru că a cumpărat filmul și l-a arătat și altor colegi, s-a constatat că el a cumpărat unitatea flash USB care conținea filmul pe piața locală din orașul Hyesan, pentru suma de 12 yuani (1,68 USD).
Probabil că în Ryanggang există sute de oameni care fie au fost pedepsiți, fie sunt investigați în legătură cu filmul, a declarat un oficial guvernamental pentru RFA, sub rezerva anonimatului.
"Pe măsură ce numărul de persoane supuse pedepsei crește, resentimentele în rândul rezidenților cresc de asemenea, așa că ei își spun: de ce au făcut autoritățile un film pentru care poți fi pedepsit dacă îl vezi?", a mai punctat oficialul guvernamental. (sursa: Radio Free Asia)