Iranul așteaptă să primească din Rusia sisteme avansate de apărare antiaeriană pentru a face față unei riposte a Israelului, țară pe care a anunțat că o va ataca drept răspuns pentru uciderea șefului Hamas în Teheran. Mai mult, Israelul anunțase luni că ia în considerare lansarea unui atac preventiv contraIranului dacă se descoperă dovezi că pregătește să lanseze un atac împotriva sa.
"Doi oficiali iranieni care au date despre planificarea războiului, dintre care unu e membru al Corpului Gărzilor Revoluționare, au confirmat că Iranul a făcut cererea și a spus că Rusia a început să livreze radare avansate și echipamente de apărare aeriană. Oficialii au vorbit sub condiția anonimatului pentru că nu erau autorizați să discute despre ajutor în mod public", a relatat The New York Times.
Publicația americană a informat în prealabil că un înalt oficial rus de securitate, fostul ministru al Apărării Serghei Şoigu, a vizitat Teheranul în cursul zilei de luni, unde s-a întâlnit cu noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, cu generalul de brigadă Mohammad Bagheri, care conduce planificarea atacurilor militare împotriva Israelului, respectiv cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului.
"Vizita domnului Șoigu subliniază alianța strânsă dintre Iran și Rusia, care s-a consolidat de la începutul războiului din Ucraina în 2022. Iranul a furnizat Rusiei drone militare, iar cele două țări au finalizat recent un acord de extindere a cooperării militare și de informații", punctează The New York Times.
Shoigu a zis, conform presei iraniene, că Rusia este pregătită "pentru o cooperare deplină cu Iranul pe probleme regionale", iar generalul Bagheri i-a transmis lui Shoigu că relațiile dintre țările lor sunt "profunde, pe termen lung și strategice" și că se vor extinde mai mult sub noul guvern iranian.
Colin Clarke, director de politică și cercetare în cadrul Soufan Group, o firmă de consultanță pentru informații și securitate, a explicat că "dacă iranienii le cer rușilor apărare antiaeriană, ei își încasează jetoanele. Întrebarea este cum pot rușii să liniștească Teheranul fără a le distruge relația cu Israel";
Dar câtă vreme dronele Shahed de origine iraniană sunt printre armele cele mai folosite în bombardarea Ucrainei încă din primul an al războiului, Moscova nu își poate permite să refuze cererea de ajutor a Teheranului. (sursa: The New York Times)