Blinken îi avertizează pe aliați cu privire la un potențial atac al Iranului asupra Israelului în următoarele 24-48 de ore


  • ACP
  • Aug 5, 2024 12:21
  • 743
Blinken îi avertizează pe aliați cu privire la un potențial atac al Iranului asupra Israelului în următoarele 24-48 de ore

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avertizat că un atac iranian împotriva Israelului ar putea începe în următoarele 24 până la 48 de ore ca ripostă pentru uciderea șefului Hamas, Haniyeh, pe teritoriul Iranului și a șefului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, în Liban.

Blinken a lansat un apel la țările din G7 pentru a exercita presiuni asupra Iranului și Hezbollah-ul să minimalizeze represaliile împotriva Israelului ca "cea mai bună șansă de a preveni războiul total".

De cealaltă parte, Israelul ia în considerare lansarea unui atac preventiv pentru a descuraja Iranul, dacă se descoperă dovezi că Teheranul se pregătește să demareze un atac. Conform presei israeliene, aceasta hotărâre a fost discutată duminică seară de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu cu comandanții forțelor israeliene.

La întâlnire au fost prezenți ministrul Apărării, Yoav Gallant, șeful de stat major al IDF, lt.-general. Herzi Halevi, șeful Mossad-ului, David Barnea, respectiv șeful Shin Bet, Ronen Bar, care participă la pregătirile pentru atacurile anticipate pe care Iranul și aliatul său libanez Hezbollah se preconizează că le va efectua. 

În cursul dimineții zilei de luni, Iranul a anunțat că nu caută să escaladeze tensiunile regionale, dar consideră că trebuie să pedepsească Israelul pentru a preveni o instabilitate ulterioară.

"Iranul încearcă să stabilească stabilitatea în regiune, dar acest lucru va veni doar odată cu pedepsirea agresorului și crearea descurajării împotriva aventurismului regimului sionist (Israel - n.red.)", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, adăugând că acțiunea de la Teheran este inevitabilă.  

Kanaani a cerut Statelor Unite să înceteze sprijinirea Israelului, spunând totodată cu privire la comunitatea internațională că nu și-a îndeplinit datoria de a proteja stabilitatea în regiune și ar trebui să sprijine "pedepsirea agresorului".

Această potențială răzbunare ar marca al doilea atac direct efectuat de Iran împotriva Israelului în acest an. Primul atac a avut loc pe 13 aprilie, atunci când au fost folosite de forțele iraniene aproximativ 300 de rachete balistice, rachete de croazieră și drone. Majoritatea acestor proiectile au fost interceptate de forțele israeliene și americane.  

Și de această dată este așteptată intervenția forțelor americane în sprijinul Israelului, după anunțul Pentagonului de vineri că mai multe avioane militare americane, nave de război și alte mijloace au fost desfășurate în Orientul Mijlociu pentru a respinge sau descuraja un atac al Iranului. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.