EXCLUSIV Document. Avocatul Poporului din Ucraina condamnă ferm declarațiile mincinoase ale delegației Rusiei la ONU privind o așa-zisa încălcare de către România a drepturilor unor minorități naționale, inclusiv ale… ucrainenilor. ”Niciun cuvânt al Rusiei nu poate fi crezut! Rușii vor să abată atenția de la genocidul pe care îl comit în Ucraina”


EXCLUSIV Document. Avocatul Poporului din Ucraina condamnă ferm declarațiile mincinoase ale delegației Rusiei la ONU privind o așa-zisa încălcare de către România a drepturilor unor minorități naționale, inclusiv  ale… ucrainenilor.  ”Niciun cuvânt al Rusiei nu poate fi crezut! Rușii vor să abată atenția de la genocidul pe care îl comit în Ucraina”

Într-un răspuns exclusiv pentru Podul.ro pe tema minorității naționale ucrainene din România, oficiul Ombudsmanului Ucrainei (Avocatul Poporului) a condamnat cu fermitate declarațiile delegației Rusiei la ONU privind așa-zisa ”încălcare” de către România a drepturilor unor minorități naționale, inclusiv ale rutenilor transcarpatici. Toate aceste mizerii rusești sunt minciuni sfruntate.  

Conform Ombudsmanului Ucrainei, acuzațiile lansate de Rusia de la tribuna ONU – acestea vizând drepturile rutenilor transcarpatici, subgrup etnic ucrainean, dar și ale altor grupuri minoritare din România – sunt mincinoase, elucubrațiile având menirea să abată discuția de la genocidul rusesc din Ucraina care e săvârșit zilnic.

Contrar opiniilor venite pe linia Kremlinului (adică a minciunii absolute), Ucraina laudă în mod oficial România și consideră țara noastră drept un exemplu demn de urmat în privința asigurării și respectării drepturilor minorităților naționale – detalii AICI. 

Mai mult, statul ucrainean chiar a implementat, recent, o nouă legislație privind minoritățile naționale după model românesc – detalii AICI.  

Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul oferit de către oficiul Ombudsmanului Ucrainei din care puteți afla mai multe despre modul în care sunt asigurate și respectate drepturile minorității ucrainene din România:

Despre situația actuală a reprezentanților minorității naționale ucrainene din România în contextul păstrării identității de etnie și limbă. 

În data de 29 mai 2024, în cadrul vizitei de studiu a Avocatului Poporului din România (Ombudsmanul României) pentru a discuta experiența bilaterală în domeniul drepturilor minorității naționale ucrainene din România, au fost organizate evenimente comune și au fost discutate aspecte importante, care au avut ca rezultat: 

- Delegațiile au făcut schimb de experiență și informații în domeniul drepturilor minorităților naționale (comunități) pe teritoriul României, cu participarea Comisarului Parlamentului Ucrainei pentru Drepturile Omului (Ombudsmanul Ucrainei) și Avocatul Poporului din România;

- s-a verificat stadiul asigurării drepturilor educaționale ale minorității naționale ucrainene din România și educația în limba maternă;

- s-a verificat stadiul asigurării nevoilor ucrainenilor ortodocși din România și procesul de cooperare între Bisericile Ortodoxe din Ucraina și Biserica Ortodoxă Română;

- a fost organizată o masă rotundă cu reprezentanți ai minorității ucrainene din România, cu participarea Comisarului pentru Drepturile Omului din Parlamentul Ucrainei și a Avocatului Poporului din România.

Ca urmare a acestor evenimente, au fost înalt apreciate eforturile guvernului român de a proteja drepturile cetățenilor ucraineni care locuiesc sau rezidează temporar pe teritoriul României. De asemenea, în timpul vizitei de studiu la Cernăuți a Avocatului Poporului din România pentru a studia experiența în domeniul drepturilor minorităților naționale au fost relevate următoarele informații:

În ceea ce privește promovarea educației în limba ucraineană și învățarea limbii ucrainene, principalii actori sunt: Ministerul Educației și Cercetării, prin Direcția pentru Minorități și inspectoratele școlare județene, Uniunea Ucrainenilor din România și Departamentul de Relații Interetnice prin intermediul Comisiei pentru Educație și Tineret.

Copiii aparținând minorității ucrainene au posibilitatea de a studia unele materii în limba lor maternă sau să învețe limba ucraineană în 64 de școli din orașele și satele în care ucrainenii au o pondere semnificativă din populația totală a localității, în județele: Maramureș, Suceava, Timiș, Caraș Severin, Arad, Botoșani, Satu Mare și Tulcea. Procesul educațional se desfășoară în două forme: 

- Doar cursuri de învățare a limbii materne organizate de Inspectoratele Școlare Județene din Maramureș, Suceava, Timiș, Caraș-Severin și Satu Mare;

- Anumite cursuri în limba maternă organizate de: Inspectoratele Școlare Județene din Maramureș, Suceava, Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare, Botoșani, Arad și Tulcea.

În plus față de studiul limbii ucrainene, în conformitate cu Legea ”Cu privire la educație” nr. 1 din 10.01.2011, în toate instituțiile de învățământ din regiunile amintite, disciplinele “Muzică și mișcare”, precum și ”Religie - Cultul Ortodox Ucrainean” pot fi predate în limba ucraineană.

2. A primit Ombudsmanul Ucrainei apeluri din partea minorității naționale ucrainene din România cu privire la încălcări ale drepturilor lor?

Pentru perioada iunie 2022 - 29 iulie 2024, Ombudsmanul Ucrainei NU a primit nicio plângere din partea minorității (comunității) naționale ucrainene din România cu privire la încălcări ale drepturilor lor. 

3. Cum comentează Ombudsmanul Ucrainei declarațiile reprezentanților Rusiei la ONU precum că România ar încălca drepturile minorității rutene transcarpatice (subgrup etnic ucrainean), dar și a altor comunități minoritare etnice ? Cât adevăr și câtă minciună sunt în aceste declarații și cât de mult corespund ele realităților concrete din România?

În discursul său la cea de-a 41-a reuniune a celei de-a 54-a sesiuni ordinare a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Ombudsmanul Ucrainei a subliniat că Rusia încețoșează ochii comunității internaționale cu ”măreția” sa iluzorie, invocând așa-zisa ”pace” numai și numai prin intermediul amenințărilor nucleare și a șantajului energetic și crearea de dezastre ecologice.

Ombudsmanul a subliniat, de asemenea, că Rusia continuă să comită atrocități pe teritoriul Ucrainei, aruncând bombe asupra orașelor și satelor pașnice, bombardând școli și spitale, deportând copii ucraineni și răpând civili. Rusia rămâne un inamic și un agresor pentru fiecare ucrainean privat de casa sa, de viața pașnică, și niciun cuvânt al acesteia nu poate fi crezut”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.