Reporter de Iași: Frații Muraru, 8 ani de vis din sinecuri politice. Foștii profesorași asociați, plătiți cu câteva sute de euro per lună, au acum case, terenuri și mașini de 1 milion de euro. Cum își îndoapă Iohannis slugile cu sinecuri


Reporter de Iași: Frații Muraru, 8 ani de vis din sinecuri politice. Foștii profesorași asociați, plătiți cu câteva sute de euro per lună, au acum case, terenuri și mașini de 1 milion de euro. Cum își îndoapă Iohannis slugile cu sinecuri

Jurnaliștii de la ReporterIS dezvăluie o serie din dedesubturile politice ale administrației Iohannis ce au constituit veritabile rampe de lansare ale celor doi frați peneliști – Alexandru și Andrei Muraru –, care, deși nu-i recomandă absolut nimic, ba dimpotrivă, au parvenit în funcții înalte, numai și numai mulțumită clientelismului și oportunismului larvar, lăsând praful și pulberea pe unde au trecut De asemenea, ascensiunea financiară și imobiliară a deputatului Alexandru Muraru ridică o serie de întrebări spinoase. Pe care acesta nu vrea sau evită să le clarifice. 

Podul.ro vă prezintă o parte din dezvăluirile ReporterIS (citiți întregul articol AICI)

Deputatul PNL Alexandru Muraru a reușit în 2016 performanța să câștige 90.000 de lei tot anul, împreună cu soția, să împrumute partidul cu 63.000 de lei și să-și facă și o vilă de 120.000 de euro. Parlamentarul spune că în 2014 a cumpărat un teren la Rediu, pe malul lacului, cu 10 euro/mp, preț mult subevaluat

În 2021 conducea un BMW X1 nou-nouț, care nu apare în nicio declarație de avere și despre care deputatul nu vrea să spună nimic. Acum are o mașină electrică de 45.000 de euro, luată în leasing. Alexandru Muraru refuză să spună cine i-a construit vila din Rediu. În 2019 încă deținea un Opel Astra vechi din 2005. Fratele, Andrei Muraru, ambasador la Washington, are un apartament de 115 mp în București și un teren la Balotești, în suburbia.

Traseul lor a cunoscut o ascensiune bruscă odată cu obținerea funcției de președinte de către Klaus Iohannis: consilii de administrație, funcții primite prin algoritm politic, demnitari și lideri de partid.

Casa din Rediu a șefului PNL Iași a fost construită între 2015 și 2017. Accesul la proprietate este blocat de o poartă pusă în dreptul unui drum privat.

Rețeta parvenirii, filiera politică

Acum 10-11 ani, erau doi profesorași la Universitatea „Cuza”, cadre didactice asociate. Plătiți cu câteva sute de euro pe lună.

Acum, unul este președintele PNL Iași, deputat aspirant la al treilea mandat, cu casă pe malul lacului Rediu, cu mașină electrică de 45.000 de euro care i-a înlocuit un BMW seria 1.

Celălalt este ambasadorul României în SUA, cu un venit mediu net lunar pe 2022 de 6.700 de dolari. Sunt gemenii Alexandru și Andrei Muraru (42 de ani). Iar declicul pentru ascensiunea lor politică s-a produs în 2014, odată cu alegerea în funcția de președinte al României a lui Klaus Iohannis.

Cariera gemenilor a însemnat, de la bun început, o cursă continuă printre sinecuri publice, în poziții cheie ale statului, în CA-uri, comisii și comitete. În paralel, pentru statut și influență, s-au apropiat extrem de mult de Casa Regală a României.

Traseul profesional al fraților Muraru poate fi împărțit în două perioade, ante și post 2014, anul în care Klaus Iohannis a devenit președintele României. Crescuți în siajul PNL, cei doi Muraru au intrat în zona publică imediat după absolvirea facultății, în 2005. Până în 2012-2013, în paralel cu activitățile didactice, au avut roluri mărunte în serviciul public:

– Alexandru Muraru: consilier la cancelaria prim-ministrului, consilier personal al Ministrului Justiției;

– Andrei Muraru: consilier la cancelaria prim-ministrului, angajat pe mai multe poziții la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), consilier al directorului general de la Arhivele Naționale;

Crearea USL – adică a alianței PSD-PNL – i-a propulsat pe cei doi Muraru în primele posturi importante. Astfel, în luna mai 2012, Andrei Muraru a devenit președintele executiv al IICCMER. Iar în 2013, fratele său, Alexandru, a fost numit director al Institutului Național al Patrimoniului, funcții pe care ambii le-au părăsit în martie 2014, la câteva săptămâni după destrămarea USL.

Ulterior, din 2014 și până în prezent, cariera publică a gemenilor a fost strâns legată de PNL și de președintele Klaus Iohannis:
 

– Alexandru Muraru: membru titular al Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, consilier onorific al prim-ministrului, iar din octombrie 2020, deputat din partea PNL;

– Andrei Muraru: membru al Consiliului de Administrație la Societatea Română de Televiziune, consilier personal al președintelui PNL, Klaus Iohannis, consilier prezidențial, șeful Departamentului Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, acum ambasador al României în Statele Unite ale Americii;


Așadar, traseul profesional al gemenilor a fost în tandem: ambii cadre didactice universitare, ambii consilieri de miniștri, ambii în CA, unul la radio, altul la tv public. Apele s-au despărțit abia acum: unul deputat, celălalt ambasador. În paralel cu evoluția profesională, frații Muraru au progresat și din punct de vedere al avuției personale.

Vila din Rediu, construită din donația părinților

Deputatul Alexandru Muraru deține, potrivit celei mai recente declarații de avere, 500 mp de teren în Rediu, în apropierea lacului, pe care în perioada 2015-2017 și-a construit o casă cu etaj. Pentru teren, Muraru și soția sa, Anca, au plătit 5.717 euro în 2014.

Pentru vilă (125 mp utili) a fost eliberată autorizația de construire în 2015 și există un certificat de atestare a edificării din 2017. Ca un detaliu: planul de amplasament și delimitare a imobilului este executat de Florin Alexe, unul dintre frații lui Costel Alexe, liberal, președintele actual al Consiliului Județean Iași.

Citește întregul articol AICI. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.