Halucinant! Prorectorul SNSPA, Liliana Popescu, duce în derizoriu dezvăluirile privind abuzurile sexuale din universitatea pe care o administrează, insinuând că fac parte dintr-o conspirație politică. În aceeași notă suprarealistă, ea le transmite studentelor abuzate că "orice realizare în viață are un cost". Ce alte afirmații controversate a mai putut debita profesoara


Halucinant! Prorectorul SNSPA, Liliana Popescu, duce în derizoriu dezvăluirile privind abuzurile sexuale din universitatea pe care o administrează, insinuând că fac parte dintr-o conspirație politică. În aceeași notă suprarealistă, ea le transmite studentelor abuzate că "orice realizare în viață are un cost". Ce alte afirmații controversate a mai putut debita profesoara

După ce în cursul zilei de miercuri, 31 iulie, a declarat că alege să tacă, criticându-i pe cei ce au vorbit, astăzi a ales totuși să vorbească despre scandalurile sexuale din ograda pe care o administrează, SNSPA. 

CITIȚI ȘI: Scandalos! Prorectorul SNSPA, Liliana Popescu, transmite, zeflemitor, că NU consideră că este necesar să ofere clarificări, "pentru moment", cu privire la acuzațiile de hărțuire sexuală ce-i vizează pe Alfred Bulai și Marius Pieleanu. Mesajul acesteia, criticat de studenți. Puhoiul de bani publici pe care-l încasează în timp ce alege să tacă pe un subiect de o asemenea gravitate

Și, analizând ceea ce a spus astăzi, se poate menționa, într-o notă acidă, că strict pentru reputația ei, deja șubrezită, era mai bine să tacă. Dar, atât pentru soarta și, implicit, siguranța viitorilor studenți, cât și pentru ca cetățenii care o plătesc cu un puhoi de bani prin taxe și impozite să aibă o imagine mai clară despre degradarea unor sfere din sistemul educațional, este mai bine că a vorbit, căci demonstrează, fără doar și poate, putregaiul moral al unor astfel de personaje, respectiv aduce în prim plan necesitatea asanării mediului universitar. Ne referim la prorectorul SNSPA, Liliana Popescu, care a publicat astăzi - pe tema acuzațiilor solide de hărțuire sexuală ce i s-au adus de către mai multe studente și foste studente colegului ei, sociologul Alfred Bulai - o postare atât de problematică, încât cuvântul "șocant" este de o intensitate mult prea joasă pentru a o descrie. 

Vom trece în revistă, punctual, cele mai controversate afirmații făcute de Liliana Popescu:

- Liliana Popescu se spală pe mâini de orice responsabilitate și pretinde că nu știa nimic despre abuzurile la care Alfred Bulai le supunea pe studente: "Am fost foarte șocată de mărturiile voastre, cu atât mai mult cu cât îl cunosc pe Alfred Bulai de foarte mulți ani, am fost colegi de facultate. Realmente am fost șocată să-l văd pe acest coleg într-o cu totul altă ipostază, de abuzator, de violator de conștiințe".

- Liliana Popescu evită să se refere la acuzațiile mult mai grave ce i s-au adus (ex)colegului ei (care și-a anunțat astăzi plecarea din SNSPA), sociologul Marius Pieleanu. 

- Liliana Popescu încearcă, într-o notă inoportună, să spele imaginea profesorilor din SNSPA și să le aroge mari merite, zicând că decizia studentelor și fostelor studente de a reclama public abuzurile la care au fost supuse ar fi fost luată inclusiv datorită educației oferite de cadrele didactice ale universității: "În același timp vreau să remarc faptul că voi, studente de la SNSPA, și nu de la altă universitate, ați spart gheața tăcerii și acest lucru este semnificativ. Poate că educația pe care v-am oferit-o împreună, corpul profesoral, mult hulit acum, a contribuit la decizia voastră de a vorbi, de a face public calvarul prin care ați trecut". Nu este clar dacă vorbește despre "educația" primită de studente din partea abuzatorilor, respectiv din partea acelor profesori ai SNSPA care i-au protejat pe colegii abuzatori, ori din partea altor profesori. 

- Liliana Popescu gafează impardonabil pentru un profesor universitar, din punct de vedere lingvistic: "Se folosește acest prilej pentru a lovi nu doar în instituția SNSPA ci împotriva spiritului cultivat în universitatea noastră, împotriva feminismului, împotriva rasismului, înpotriva homofobiei și transfobiei, împotriva discriminării, împotriva gândirii critice și a deschiderii față de valorile democrației". Prin modul în care a formulat enumerația, Liliana Popescu reclamă că actualul context este folosit în prezent în spațiul public atât contra SNSPA și a "spiritului cultivat în universitate", cât și "împotriva rasismului, (...) împotriva discriminării". Ea ne spune, potrivit formulării sale, că în SNSPA erau cultivate discriminarea și rasismul, iar acum anumiți vectori folosesc scandalul referitor la abuzurile sexuale contra fenomenelor sociale negative invocate. O fi gafă lingvistică sau avem de-a face cu un caz din registrul "gura 'inteligentului' adevăr grăiește"? 

- Liliana Popescu deturnează atenția de pe abominabilele fapte ale colegilor și insinuează că dezvăluirile din presă fac parte dintr-o conspirație politică desfășurată în plin an electoral: "Și, dragi studente și dragi studenți ai SNSPA, pentru că studiați științele politice, să ne întrebăm și de ce a izbucnit acest scandal public exact acum?!". 

- Liliana Popescu spune, absolut halucinant, că abuzurile sexuale le-au "întărit" pe victime și relativizează faptele reprobabile din acest registru, venind cu un clișeu banal și anume că "orice realizare în viață are un cost": "Sunt sigură, dragă Alexandra, dragă Teodora, dragi studente, că aceste experiențe oribile prin care ați trecut v-au întărit. (...) Orice realizare în viață are un cost. Voi ați plătit un cost enorm. Încercați să-l transformați într-o mare realizare pentru multele femei din România care nu își cunosc încă adevărata valoare!". Adică, în viziunea Lilianei Popescu, abuzarea sexuală a studentelor reprezintă un simplu "cost" plătit de acestea în drumul către realizarea lor profesională. 

- Liliana Popescu mai face o afirmație de o stringentă gravitate, precizând că inclusiv în situația în care ar fi cunoscut prin ce trec studentele abuzate, ar fi avut dificultăți în a le ajuta: "Dragă Alexandra, dragă Teodora, dragi studente, aș fi vrut să vă pot fi alături, să veniți la mine să-mi spuneți. Nu ar fi fost ușor să vă ajut, știu".

Redăm postarea Lilianei Popescu în integralitate: 

"Dragi studente și dragi studenți,

Am o mare admirație și respect pentru Alexandra și Teodora care au apărut în filmul realizat de snoop.ro. Am o mare de compasiune pentru ele și pentru toate studentele care au trecut prin astfel de experiențe oribile.

Dragă Alexandra, dragă Teodora, dragi studente, aș fi vrut să vă pot fi alături, să veniți la mine să-mi spuneți. Nu ar fi fost ușor să vă ajut, știu. Dar cel puțin, v-aș fi putut asculta. Dincolo de aceasta, aș fi văzut ce se poate face în condițiile date. Acum, voi sunteți cele care ați adus problema la un alt nivel, la cel la care ar fi fost bine să fie de la început.

Am fost foarte șocată de mărturiile voastre, cu atât mai mult cu cât îl cunosc pe Alfred Bulai de foarte mulți ani, am fost colegi de facultate. Realmente am fost șocată să-l văd pe acest coleg într-o cu totul altă ipostază, de abuzator, de violator de conștiințe. În același timp am fost profund marcată de ceea ce îmi imaginez că s-a întâmplat în sufletele voastre, de calvarul prin care ați trecut.  

În speța precedentă din SNSPA, cazul Stănciugelu, am discutat cu studenta hărțuită, am admirat curajul ei și i-am stat alături.  

Îmi fac mea culpa pentru faptul că nu m-am apropiat mai mult de grupul de studente care în 2017 au avut un proiect de protecție împotriva hărțuirii sexuale. Acel proiect nu a reușit să străbată procesul prin care ar fi putut ajunge pe ordinea de zi a senatului universității.  

În actualul context, susțin cu tărie Scrisoarea deschisă a studenților adresată conducerii SNSPA și tuturor structurilor universității. Felicitări pentru inițiativă!  

În același timp vreau să remarc faptul că voi, studente de la SNSPA, și nu de la altă universitate, ați spart gheața tăcerii și acest lucru este semnificativ. Poate că educația pe care v-am oferit-o împreună, corpul profesoral, mult hulit acum, a contribuit la decizia voastră de a vorbi, de a face public calvarul prin care ați trecut. Să mai observăm că SNSPA a găsit soluții legale pentru cazul precedent de hărțuire sexuală. Cu siguranță că au fost nemulțumiri privind sancțiunea dată abuzatorului. Pe de altă parte, poate că tăcerea altor universități ascunde situații la fel de grave precum cel dezvăluit de snoop.ro. Poate că agresivitatea online împotriva noastră, a celor din corpul profesoral al SNSPA, ascunde foarte multe frustrări ale cetățenilor care lucrează în instituții în care nu se face nimic pentru a preveni asemenea cazuri de hărțuire sexuală.  

Iar unul dintre cele mai grave lucruri cu efecte pe termen lung mi se pare următorul: se folosește acest prilej pentru a lovi nu doar în instituția SNSPA ci împotriva spiritului cultivat în universitatea noastră, împotriva feminismului, împotriva rasismului, înpotriva homofobiei și transfobiei, împotriva discriminării, împotriva gândirii critice și a deschiderii față de valorile democrației.  

Și, dragi studente și dragi studenți ai SNSPA, pentru că studiați științele politice, să ne întrebăm și de ce a izbucnit acest scandal public exact acum?!

Sunt sigură, dragă Alexandra, dragă Teodora, dragi studente, că aceste experiențe oribile prin care ați trecut v-au întărit. Vă rog, nu lăsați ura și resentimentele să vă copleșească. Aveți mult bine în voi pe care îl puteți răspândi în jur. Ați și început deja într-un mod magnific! Ați deschis ochii multora în ce privește abuzul sexual și inegalitățile de gen în universitațile și în instituțiile românești. Orice realizare în viață are un cost. Voi ați plătit un cost enorm. Încercați să-l transformați într-o mare realizare pentru multele femei din România care nu își cunosc încă adevărata valoare!". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.