Ministrul israelian de Externe îi dă o replică usturătoare lui Erdogan, avertizându-l că merge "pe urmele lui Saddam Hussein". Erdogan declarase că ia în calcul să declanșeze un atac militar asupra Israelului. Însă, în pofida poziționării anti-israeliene exprimate, autocratul turc primește o lovitură neașteptată, chiar din partea președintelui palestinian


  • ACP
  • Jul 29, 2024 13:16
  • 1134
Ministrul israelian de Externe îi dă o replică usturătoare lui Erdogan, avertizându-l că merge "pe urmele lui Saddam Hussein". Erdogan declarase că ia în calcul să declanșeze un atac militar asupra Israelului. Însă, în pofida poziționării anti-israeliene exprimate, autocratul turc primește o lovitură neașteptată, chiar din partea președintelui palestinian

Ankara crește nivelul amenințărilor explicite cu războiul împotriva Israelului, chiar după o lovitură cu rachetă efectuată de gruparea libaneză teroristă Hezbollah, care a ucis 12 copii și adolescenți israelieni și a rănit alți 30 ce se aflau pe un teren de fotbal din localitatea Majdal Shams.  

În timp ce Israelul pregătește un răspuns loviturii venite sâmbăta seara din Liban, președintele turc Erdogan a vorbit clar despre o intervenție militară împotriva Israelului, pretinzând că astfel i-ar apăra pe palestinienii din Gaza, regiunea în care se desfășoară războiul forțelor israeliene contra teroriștilor Hamas.  

Armata israeliană a catalogat lovitura venită din Liban drept "cel mai mortal atac asupra civililor israelieni" de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, care a dus la începerea campaniei actuale din Gaza.

Chiar și în aceste condiții, președintele Erdogan le-a transmis duminică membrilor partidului AKP, care îl susține, că Turcia ar putea ataca Israelul pentru a-i proteja pe palestinieni.

"La fel cum am intrat în Karabakh, la fel cum am intrat în Libia, s-ar putea să facem la fel cu ei. Nu există niciun motiv pentru care să nu putem face asta. Trebuie să fim puternici pentru a putea face acești pași", a spus președintele turc. (sursa: AICI)

De asemenea, Ministerul de Externe al Turciei a spus într-un comunicat că "așa cum naziștii genocidari au fost trași la răspundere, cei care încearcă să-i distrugă pe palestinieni vor fi, la rândul lor, trași la răspundere".

Replica Israelului

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a răspuns, tot duminică, amenințărilor lui Erdogan într-o postare publicată pe social media, comparându-l cu dictatorul irakian Saddam Hussein și transmițându-l că e posibil să aibă soarta acestuia. 

"Erdogan calcă pe urmele lui Saddam Hussein și amenință să atace Israelul. Lăsați-l să-și amintească ce s-a întâmplat acolo și cum s-a terminat", a zis Israel Katz. 

Lovitura neașteptată primită de Erdogan din partea președintelui palestinian 

Dar chiar dacă președintele Erdogan s-a plasat de partea palestinienilor de la începutul campaniei israeliene în Gaza, președintele palestinian Mahmoud Abbas a refuzat invitația acestuia de a vizita Turcia și a vorbi în fața Parlamentului de la Ankara.

În cursul zilei de sâmbătă, președintele turc a declarat că așteaptă scuze pentru acest refuz. 

"Unele partide politice din țara mea spun 'guvernul ar trebui să-l invite pe președintele palestinian în Turcia și să-l facă să vorbească în parlament'. Cine vă spune că nu am făcut asta?", a zis Erdogan. 

"Domnul Abbas, îmi pare rău, dar mai întâi ar trebui să-și ceară scuze față de noi... Așteptăm, să vedem dacă poate veni", a continuat Erdogan.

Președintele Comisiei pentru Justiție a Parlamentului turc, Cüneyt Yüksel, a confirmat anterior că Turcia l-a invitat pe Abbas să vorbească în Parlament. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.