Momentul parodierii Cinei de Taină condusă de drag queen, din timpul spectacolului de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, care a avut loc vineri, a stârnit o mulțime de reacții, de la dezgust la revoltă, în rândul creștinilor din întrega lume.
O prima reacție a venit de la Conferința Episcopală Franceză, care a criticat, sâmbătă, „scenele de batjocorire a creștinismului”. „Le mulțumim membrilor altor confesiuni religioase care și-au exprimat solidaritatea. În această dimineață, ne gândim la toți creștinii de pe toate continentele care au fost răniți de ultrajul și provocarea anumitor scene”, au declarat episcopii francezi.
Din Statele Unite, episcopul Robert Barron a făcut apel la catolici, pe rețeaua X, să „își facă vocea auzită” ca replică la ceea a numit a fi „batjocorirea grosolană a Cinei de Taină”.
Episcopul Barron din Minesotta, care e unul dintre prelații catolici americani cei mai vizibili, a spus că actul de blasfemie a fost emblematic pentru o „societate postmoderna profund secularistă” care identifică creștinismul drept dușmanul său.
Episcopul Daniel Flores de Brownsville (Texas) s-a grăbit și el să-și împărtășească reacția: „Vocabularul nu este suficient de variat pentru a găsi un cuvânt pentru sentimentul din stomacul meu”, punctând că oamenii de credință creștină „merită mai mult respect” (detalii AICI).
Senator republican de Florida, Marco Rubio a citat textul de la Epistola lui Iuda 1, 18 ca răspuns la ceea ce a numit „spectacolul ciudat”: „În vremea de pe urmă vor fi batjocoritori, umblând potrivit cu poftele lor nelegiuite”.
Și cunoscutul miliardar Elon Musk a reacționat la spectacolul blasfemiator, numindu-l „extrem de lipsit de respect față de creștini”.
Dr. Eli David, cercetător, lector, antreprenor și investitor, co-fondator la @DeepInstinctSec a descris ceremoniile de deschidere ca reflectând o Europă care „moare cultural”.
„Chiar și ca evreu, sunt înfuriat de această insultă scandaloasă la adresa lui Iisus și a creștinismului”, a spus dr. Eli David (detalii AICI).
În România, prima reacție vizibilă din Biserică a venit din partea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, preotul Adrian Agachi.
„Aceste manifestări care iau în derâdere momente importante din viața Mântuitorului Iisus Hristos și din cea a Bisericii în general - pentru că, de fapt, Cina cea de Taină este și prima celebrare a împărtășirii cu Sfintele Taine, a Sfintei Euharistii - sunt, în realitate, consecința directă a unor influențe de natură demonică. Nu putem privi acest spectacol grotesc fără să ne gândim la aspectul pătimaș, necurat și profund păcătos al unei gândiri omenești decăzute, care dorește răsturnarea legilor dumnezeiești oferind o interpretare blasfematoare unor acte sfinte ale creștinismului.
Deja se observă o certă dorință de a impune astfel de manifestări la nivel global, chiar și în cadrul unor evenimente care nu au legătură nici cu religia, nici cu viața personală, dar care, prin amploarea lor, pot servi publicitar ideologia woke".
Domnul Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al Bisericii, a comentat la rândul său: „Fața reală, hidoasă a depravaților posedați ideologic, care nu sunt ei înșiși dacă nu batjocoresc, sfidează și maculează tot ce e curat, frumos și sfânt. Abuzatorii bunei-cuviințe și ai bunului-simț abuzează, desigur, inclusiv de libertatea și dreptul inalienabil de a te face de râs".