Eurobarometru: Peste două treimi dintre cetățenii UE consideră că în țara lor corupția este larg răspândită. Ce spune studiul sociologic despre percepția românilor și care sunt țările în care majoritatea cetățenilor consideră că situația nu e atât de gravă


  • ACP
  • Jul 25, 2024 18:11
  • 1143
Eurobarometru: Peste două treimi dintre cetățenii UE consideră că în țara lor corupția este larg răspândită. Ce spune studiul sociologic despre percepția românilor și care sunt țările în care majoritatea cetățenilor consideră că situația nu e atât de gravă

Cel mai recent sondaj Eurobarometru arată că mai mult de două treimi dintre cetățenii Uniunii Europene consideră că în țara lor corupția este larg răspândită, iar peste un sfert dintre europeni au declarat că au experimentat personal corupția în viața de zi cu zi. 

Sondajul publicat pe 24 iulie constată că 68% dintre europeni au afirmat că în țările lor corupția este foarte răspândită, pricente minoritare fiind înregistrate în numai patru țări: Finlanda (18%), Danemarca (26%) Luxemburg (43%) si Suedia (48%). Deși 75% dintre respondenții români au afirmat că și la noi corupția este răspândită, România nu se află printre primele 10 țări care au cele mai mari procente în acest sondaj.  

Grecia (98%), Portugalia (96%), Malta (95%), Slovenia (95%), Spania (90), Ungaria (88%), Bulgaria (85%) și chiar Cehia (79%), respectiv Italia (78%) depășesc clar România în acest clasament. Polonia (52%), stă mult mai bine decât țara noastră și majoritatea țărilor europene în eurobarometru, fiind foarte aproape de Germania (51%).  

Condițiile pentru creșterea nivelului de corupție ar fi create de faptul că afacerile și politica ar fi strâns legate, conform celor spuse de 75% dintre respondenții sondajului.  

Odată cu sondajul privind percepția corupției a fost publicat și Raportul anual al Comisiei Europene referitor la statul de drept, ce atrage atenția cu privire la "anumite reforme de drept penal" în UE care "riscă să submineze lupta împotriva corupției".

Raportul menționează în special situația din Slovacia, unde parlamentarii au aprobat în februarie un plan de reducere a pedepselor pentru corupție și fraudă, dar și Italia, care a renunțat recent la infracțiunea de abuz în serviciu. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.