Netanyahu, ovaționat în Congresul SUA în timpul discursului pe care l-a susținut. Premierul israelian pledează pentru consolidarea unei alianțe de securitate în Orientul Mijlociu: "Dușmanii noștri sunt dușmanii voștri, lupta noastră este lupta voastră, victoriile noastre vor fi victoriile voastre!"


  • ACP
  • Jul 25, 2024 17:39
  • 889
Netanyahu, ovaționat în Congresul SUA în timpul discursului pe care l-a susținut. Premierul israelian pledează pentru consolidarea unei alianțe de securitate în Orientul Mijlociu: "Dușmanii noștri sunt dușmanii voștri, lupta noastră este lupta voastră, victoriile noastre vor fi victoriile voastre!"

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a fost aplaudat în picioare de către majoritatea membrilor Congresului american, în cursul zilei de miercuri, când li s-a adresat în cadrul unei sesiuni comune în care a încercat să obțină pe mai departe sprijin pentru războiul din Gaza și susținere împotriva Iranului.



Chiar dacă 68 din cei 263 de parlamentari democrați au preferat să lipsească, pentru a boicota discursul, Netanyahu a fost primit cu căldură în Congres, discursul său de o oră fiind întrerupt de aplauze de aproximativ 80 de ori. La ședință a fost prezent și miliardarul Elon Musk, ca invitat special.  

La un moment dat, republicana Anna Paulina Luna, membră a Camerei Reprezentanților, a încercat să o determine pe membra de origine palestiniana a Congresului, Rashida Tlaib, să dea jos un panou pe care scria „Criminal de război” și „Vinovat de genocid”, pe care l-a ținut la vedere pe tot cuprinsul discursului.  

Sursa foto: Saul Loeb/AFP/Getty Images

În cadrul celui de-al patrulea discurs pe care l-a susținut, de-a lungul timpului, într-o sesiune comună a Congresului, Netanyahu a precizat că toate țările care sunt prietene cu Israelul, respectiv care vor încheia pace cu Israelul trebuie să se alăture unei alianțe militare împotriva Iranului. 

Această nouă alianță ar fi urmarea naturală a Acordurilor Avraam, a declarat Netanyahu, menționând că ar trebui să fie numită "Alianța Avraam".

"America și Israelul de astăzi pot crea o alianță de securitate în Orientul Mijlociu pentru a contracara amenințarea în creștere iraniană", a continuat premierul israelian. 

Netanyahu le-a mulțumit atât președintelui american Joe Biden, pentru susținerea arătată în războiul împotriva Hamas, cât și fostului președinte Donald Trump, care a intermediat Acordurile Abraham.  

"Israelul va rămâne întotdeauna aliatul indispensabil al Americii", a spus Netanyahu, adăugând următoarele: "Am venit astăzi aici să vă spun: Îți mulțumesc, America, pentru sprijinul și solidaritatea ta!" și "pentru că ești alături de Israel" la nevoie. 

"Iranul vede America că fiind cel mai mare dușman al său Au trimis echipe ale morții aici să ucidă un fost secretar de stat și un fost consilier pentru securitate națională. Și după cum am aflat recent, chiar au amenințat că îl vor asasina pe președintele Trump", a continuat Netanyahu.  

"În calea Iranului este o mândră democrație pro-americană – țara mea, statul Israel. Când luptăm cu Iranul, ne luptăm cu cel mai radical și criminal inamic al Statelor Unite. Dușmanii noștri sunt dușmanii voștri, lupta noastră este lupta voastră, victoriile noastre vor fi victoriile voastre", a declarat premierul israelian în aplauzele răsunătoare ale membrilor Congresului.  

Înfrângerea Hamas de către Israel este o lovitură puternică pentru axa terorii, a explicat Netanyahu, făcând referire la campaniile armatei israeliene desfășurate pe mai multe fronturi împotriva grupurilor susținute de Iran - Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban și Houthi din Yemen.  

Netanyahu a făcut apel la Statele Unite să accelereze ajutorul militar pentru a ajuta Israelul să distrugă Hamas, să pună capăt războiului din Gaza și să prevină un război mai larg în Orientul Mijlociu. (sursa: Jerusalem Post

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.