Oficial: Resturile unei drone rusești au fost identificate în județul Tulcea. MApN, SRI și MAI continuă investigațiile. Ministerul de Externe al României anunță că a informat NATO


Oficial: Resturile unei drone rusești au fost identificate în județul Tulcea. MApN, SRI și MAI continuă investigațiile. Ministerul de Externe al României anunță că a informat NATO

Ministerul Apărării Naționale confirmă identificarea unor resturi de dronă rusească ce au căzut în județul Tulcea pe fondul atacurilor pe care le desfășoară hoardele ruse asupra infrastructurii portuare din regiunea ucraineană Odesa. Oficialii ministerului precizează, totodată, că investigațiile vor continua, în contextul în care există informații potrivit cărora astfel de resturi, sau chiar drone, au căzut în mai multe zone. 

De asemenea, Guvernul României și-a anunțat aliații cu privire la resturile de dronă identificate pe teritoriul României, conform unei postări publicate pe rețeaua X de ministra de Externe, Luminița Odobescu. 

"Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina, în noaptea de 24 spre 25 iulie, în proximitatea frontierei cu România.

Ca urmare a acestei situații, Ministerul Apărării Naționale a intensificat măsurile de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană. Începând cu ora 1.32, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3.25.

De asemenea, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea. Ca urmare, a fost transmis, în jurul orei 1.20, un mesaj RO-Alert, iar la ora 2.13 a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.

Echipe ale Ministerului Apărării Naționale execută, la acest moment, cercetări în teren, pentru căutarea unor eventuale obiecte căzute pe teritoriul național, ca urmare a atacurilor executate asupra infrastructurii portuare ucrainene în ultimele două nopți.

Menționăm că, în ceea ce privește investigațiile începute ieri, 24 iulie, de către specialiști din cadrul MApN, SRI și MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locații identificate ca posibile zone de incidență, din proximitatea localității Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua și astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locațiile identificate drept posibile zone de incidență se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură.

MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional", transmite MApN în cadrul unui comunicat de presă.

"Noi atacuri odioase au fost lansate de Rusia împotriva infrastructurii civile ucrainene. Au fost găsite resturi pe teritoriul României. Am informat și ne coordonăm cu aliații noștri pe această temă. România condamnă ferm aceste acțiuni iresponsabile", declară Odobescu.

G4media a menționat în cursul zilei de ieri că 3 drone ar fi căzut la Plauru, pe malul românesc al Dunării, potrivit celor susținute de localnici. O informație similară a fost trecută în revistă de publicația ucraineană Kyiv Post

Localnicii din zonele situate în proximitatea graniței cu Ucraina sunt îngroziți. Este a doua zi consecutivă în care au primit pe telefon un mesaj RO-Alert din cauza atacurilor rusești. Un localnic a și filmat momentul în care o dronă rusească lovește în proximitate teritoriul Ucrainei. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.