Goana din calea urgiei comuniste. Milioane de cubanezi au fugit recent din țara lor în cadrul celui mai mare val de plecări din istorie


  • ACP
  • Jul 24, 2024 17:48
  • 833
Goana din calea urgiei comuniste. Milioane de cubanezi au fugit recent din țara lor în cadrul celui mai mare val de plecări din istorie

Cubanezii își părăsesc țara în cel mai mare val migrator din istoria sa, care a dus la o prăbușire a numărului de locuitori ai Cubei cu 18% între 2022 și 2023.

Viața foarte grea din țara comunistă face ca din ce în ce mai mulți cubanezi să vândă tot ce au, până la case, pentru a putea plăti un bilet către destinații în afara țării, de unde să poată ajunge într-una din țările unde pot câștiga și trăi cât de cât decent.

"Este, în esență, cel mai mare val migrator din istoria Cubei", a recunoscut în urmă cu câteva luni Johana Tablada de la Torre de la Ministerul cubanez de Externe, fără să spună nimic despre cauza plecării cubanezilor din țara lor.

Potrivit economistului cubanez Juan Carlos Albizu-Campos, populația Cubei a scăzut de la peste 11 milioane la 8,62 milioane între 2022 și 2023, însuși Guvernul comunist anunțând că "populația Cubei este în prezent mai mică de 10 milioane de locuitori și va continua să scadă", astfel că va fi necesar un nou recensământ pentru cunoașterea cifrelor exacte.  

Albizu-Campos plasează începutul exodului actual în toamna anului 2021, când numărul cubanezilor raportați la granița dintre SUA și Mexic s-a înmulțit, făcând referire la datele U.S. Customs and Border Protection, care arată că 738.680 de cubanezi au sosit în Statele Unite pe acolo între octombrie 2021 și aprilie 2024.  

"Asta nu înseamnă că înainte oamenii nu plecau", a zis Albizu-Campos într-un interviu acordat pentru publicația spaniola El Pais. 

"Dar, începând din octombrie 2021, cifrele încep să fie foarte mari în raport cu ceea ce se întâmpla", a continuat Campos. 

Astfel, actualul exod depășește cu mult plecările anterioare în masă, precum El Mariel în 1980 (125.000), Criza Balseros din 1994 (34.500) și Boca de Camarioca în 1965 (aproximativ 5.000).  

Reforma imigrației din 2013, făcută sub conducerea lui Raúl Castro, a anulat necesitatea "cartei albe" și a "scrisorii de invitație", dând posibilitatea călătoriei în afara țării doar cu pașaportul și aprobarea vizei din țara de destinație. La asta s-a adăugat și posibilitatea vânzării caselor private.

După ce Ecuador a eliminat cerințele de viză pentru cetățenii cubanezi, această țară a devenit calea principala de evadare către Statele Unite, pe o rută care trece prin America Centrală. Însă, în prezent, Nicaragua e țara către care pleacă cei mai mulți cubanezi, pentru a ajunge apoi în Statele Unite. Un raport al think-tank-ului american Inter-American Dialogue arată că, în medie, 50 de zboruri au plecat de la Havana către Nicaragua în fiecare lună între ianuarie și octombrie 2023, transportând aproximativ 100.000 de oameni. Cei mai mulți dintre ei vor pleca apoi către Statele Unite folosind diferite modalități pentru a intra în țară, inclusiv vize, eliberare condiționată umanitară sau sosiri neregulamentare prin granița de sud.  

Acum, potrivit ONU, cubanezii trăiesc în prezent în 140 de țări din întreaga lume, cei mai mulți fiind în Statele Unite, apoi în Spania, Italia, Mexic și Canada. Potrivit Comisiei Mexicane de Ajutor pentru Refugiați (COMAR), peste 8.800 de cubanezi au solicitat refugiu în Mexic în perioada ianuarie-iunie a acestui an, iar în 2023, aproximativ 4.000 de cubanezi au solicitat ajutor Guvernului din Uruguay, potrivit Ministerului Dezvoltării Sociale al țării.

Datele ONU arată că 56% dintre migranții cubanezi sunt femei.  

Albizu-Campos subliniază că, având în vedere că 77% dintre persoanele care emigrează au între 15 și 59 de ani, "observăm un tipar de copii lăsați singuri cu bunicii". 

"Tinerii părinți tind să emigreze singuri, pentru că urmează căi migratorii complexe", a spus demograful. (sursa: El Pais)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.