Alegerile prezidențiale din SUA, prin prisma relației cu China. Analiza unor experți: E posibil ca Trump să aplice "opțiunea nucleară" în relațiile comerciale cu țara comunistă! Ce abordare ar urma să aibă în schimb prezidențiabila democrată Kamala Harris


  • ACP
  • Jul 24, 2024 17:23
  • 898
Alegerile prezidențiale din SUA, prin prisma relației cu China. Analiza unor experți: E posibil ca Trump să aplice "opțiunea nucleară" în relațiile comerciale cu țara comunistă! Ce abordare ar urma să aibă în schimb prezidențiabila democrată Kamala Harris

China trebuie să se aștepte la ce e mai rău în domeniul comerțului cu Statele Unite, în cazul unui noi mandat al republicanului Donald Trump la Casa Albă, au declarat mai mulți experți pentru canalul american de televiziune CNBC.

"Este foarte probabil ca o victorie a lui Trump să crească ostilitățile comerciale și economice dintre SUA și China, intensificând decuplarea comercială și financiară dintre cele două țări", a spus Eswar Prasad, profesor de economie la Universitatea Cornell.  

Potrivit lui Prasad și altor experți, abordarea Kamalei Harris față de China ar fi probabil similară cu cea a lui Biden, care a susținut concurența strategică cu China, dar în cadrul unei politici mai limitate. 

În aceste condiții, este de așteptat că Trump să o atace pe Kamala Harris tocmai în domeniul relației cu China, care trebuie vizată de o campanie economică zdrobitoare din partea Statelor Unite, în viziunea prezidențiabilului republican. 

"Trump s-a bazat pe tarife pentru a împiedica importurile din China. Biden – deși menține aceste tarife în vigoare și chiar crește tarifele pentru anumite importuri – s-a concentrat mai mult pe restricționarea accesului Chinei la transferurile de tehnologie și cipuri de computer", a explicat Eswar Prasad

În timpul primului său mandat, Trump a declanșat un război comercial cu Beijingul, impunând taxe pe importurile din China de 250 de miliarde de dolari, fără să țină cont de avertismentele că taxele ar crește prețurile și ar afecta consumatorii. În prezent, Trump propune deja creșterea, din nou, a ratelor la importurile din China cu cel puțin 60%.

Dar majorarea tarifelor într-un al doilea mandat al lui Trump ar fi "echivalentul funcțional al opțiunii nucleare" în domeniul economic internațional, a explicat economistul Stephen Roach pentru CNBC.

De asemenea, William Reinsch, reprezentant al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că tarifele riscă să producă un alt război comercial, care ar putea pune capăt majorității schimburilor de mărfuri între cele două țări, ceea ce ar însemna un "cost economic enorm".

Însă, faptul că Trump l-a ales pe JD Vance drept varianta sa de vicepreședinte semnalează în continuare că republicanul este serios cu privire la strategia sa privind China. Senatorul din Ohio vede China drept cea mai mare amenințare cu care se confruntă SUA și a fost un susținător ferm al taxelor aplicate produselor chinezești. 

"Dacă aș fi un factor de decizie în China, această selecție (a senatorului JD Vance - n.red.) m-ar face să tremur în cizme", a spus Arthur Dong, profesor de strategie și economie la Georgetown. (sursa: CNBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.