Un fost președinte al Poloniei consideră că riscul ca Rusia să atace nuclear stă la baza ezitării Occidentului de a oferi Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie: "Când rezumăm toate aceste aspecte, nu este atât de improbabil ca Putin să decidă să arunce lumea în aer"


Un fost președinte al Poloniei consideră că riscul ca Rusia să atace nuclear stă la baza ezitării Occidentului de a oferi Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie: "Când rezumăm toate aceste aspecte, nu este atât de improbabil ca Putin să decidă să arunce lumea în aer"

Analizând motivele prin prisma cărora Occidentul ezită să acorde Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie pentru a câștiga războiul împotriva invadatorilor ruși, fostul președinte al Poloniei, Aleksander Kwaśniewski, a declarat recent, într-un interviu acordat publicației Kyiv Post, că o parte dintre liderii lumii libere se tem că Rusia poate lua decizia de a apela, drept răspuns, la arsenalul nuclear din dotare. Kwaśniewski a explicat în interviu de ce consideră că o astfel de preocupare este justificată. 

Kyiv Post: Politica Rusiei față de Ucraina și Occident este de natură escalatoare. Ca răspuns, Occidentul adoptă o abordare de dezescaladare. Unii se întreabă dacă Occidentul vrea cu adevărat să câștige acest război.

Aleksander Kwaśniewski: Vrea să câștige, dar are o problemă fundamentală - nu știe cum să o facă. Până acum, eroismul, determinarea și abilitățile de luptă ucrainene au ținut Rusia la distanță. De-a lungul acestor 2 ani, ucrainenii au demonstrat că sunt luptători pricepuți și că pot folosi în mod eficient noi tipuri de arme. Această ținere la distanță poate fi asemănată cu un meci de box – este mai aproape de un egal decât de o victorie. Nu poți câștiga un război fără a permite Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei. Agresorul are libertatea deplină de a-și folosi și desfășura armele în apropierea graniței cu Ucraina, în timp ce Ucraina are mâinile legate. Asta ridică o problemă fundamentală – unele elite politice occidentale se tem să-l provoace pe Putin să folosească arme nucleare și să declanșeze al treilea război mondial. Ucraina reține Rusia cu un cost enorm, dar obține și sprijin global în acest proces. Banii și armele furnizate Ucrainei nu sunt nesemnificative – reprezintă resurse colosale.

Kyiv Post: Care este sursa de teamă cu privire la Rusia, escaladarea și utilizarea armelor nucleare? E o lipsă de înțelegere a Rusiei de către elitele occidentale? Ucraina a depășit multe dintre liniile roșii ale Rusiei, dar nu s-a întâmplat nimic.

Aleksander Kwaśniewski: Rusia nu este o superputere din punct de vedere economic, ci prin prisma deținerii de arme nucleare. Vorbim de un sistem politic, putinismul, căruia îi lipsește orice control democratic intern. Societatea rusă are în ADN-ul său gena imperialismului. Este convinsă de puterea sa și consideră că Rusia nu se va lăsa limitată în niciun fel.

Sprijinul pentru Putin poate să nu fie atât de mare pe cât o sugerează rezultatele alegerilor, dar este totuși semnificativ. Nu există o mișcare de opoziție larg răspândită în Rusia, nu au loc demonstrații. Când rezumăm toate acestea, riscul ca într-o țară atât de nedemocratică, cu un sprijin puternic pentru politicile imperiale și asertive, liderul să decidă să arunce lumea în aer nu este atât de improbabil. Cred că unele dintre aceste preocupări sunt justificate. Prin urmare, Ucraina merită credit pentru că și-a asumat lupta. La începutul invaziei, mulți experți au susținut că Kyivul va cădea într-o săptămână. Astăzi, Ucraina se apără de 2 ani și jumătate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.