Ca răspuns la războiul hibrid dus de regimul de la Minsk, Guvernul Poloniei anunță că ia în considerare suspendarea transportului de mărfuri prin Belarus


Ca răspuns la războiul hibrid dus de regimul de la Minsk, Guvernul Poloniei anunță că ia în considerare suspendarea transportului de mărfuri prin Belarus

Polonia ia în considerare suspendarea transportului de mărfuri prin Belarus dacă regimul de la Minsk nu "normalizează" relațiile cu Varșovia, a declarat Andrzej Szejna, adjunctul ministrului polonez de Externe, în data de 22 iulie, într-un interviu acordat pentru Radio Zet.

Amintim că Belarus duce un război hibrid împotriva lumii libere, împingând în mod deliberat migranți pe teritoriul polonez pentru a exercita presiuni asupra UE ca răspuns la sancțiunile europene impuse în 2021 contra Minskului. Relațiile Poloniei cu aliatul Rusiei, Belarus, s-au deteriorat și mai mult după izbucnirea invaziei rusești la scară largă împotriva Ucrainei.

"Polonia are condiții specifice pentru Belarus dacă dorește să normalizeze relațiile, cum ar fi sfârșitul atacurilor hibride, extrădarea ucigașului unui soldat polonez, eliberarea polonezilor întemnițați", a spus Szejna.

Viceministrul a adăugat că în cazul în care aceste condiții nu sunt îndeplinite, Polonia ia în calcul luarea deciziei de a opri transportul de mărfuri prin Belarus, în pofida faptului că va fi "o hotărâre nefavorabilă" inclusiv pentru Guvernul polonez.

Szejna a mai ținut să treacă în revistă faptul că Belarus este un stat ce cooperează deschis cu Rusia și e ostil Ucrainei. Din acest motiv, "opțiunile poloneze de acțiune împotriva unui astfel de stat sunt limitate", a continuat viceministrul de Externe. 

Una dintre condițiile pentru restabilirea relațiilor cu Belarus este extrădarea migrantului care a ucis pe 28 mai un soldat de frontieră polonez, a menționat Szejna.

Soldatul a fost înjunghiat cu o suliță improvizată prin gardul ce marchează granița dintre Polonia și Belarus. Atacul a fost comis de un migrant care încerca să treacă ilegal granița.

În acest context, merită amintit că, la sfârșitul lunii iunie, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au cerut Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul graniței pe care blocul european o împarte cu Rusia și Belarus, cu scopul de a proteja UE de amenințările militare și de alte acțiuni dăunătoare exercitate de Moscova. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.