George Rîpă: "Iohannis nu a lipsit doar de la dineul de la Casa Albă, ci şi de la o parte dintre lucrările Summitului NATO!". Ce spune consultantul politic despre promovarea agresivă a prezidențiabilului Ciucă de către locatarul de la Cotroceni: "Trebuie să-şi amintească că nu suntem o monarhie!"


George Rîpă: "Iohannis nu a lipsit doar de la dineul de la Casa Albă, ci şi de la o parte dintre lucrările Summitului NATO!". Ce spune consultantul politic despre promovarea agresivă a prezidențiabilului Ciucă de către locatarul de la Cotroceni: "Trebuie să-şi amintească că nu suntem o monarhie!"

Într-un interviu acordat publicației Epoch Times, consultantul politic George Rîpă susține că președintele Klaus Iohannis nu a absentat doar de la dineul desfășurat pe 10 iulie la Casa Albă, în contextul Summitului NATO ce a avut loc la Washington, ci și la o parte dintre lucrările alianței politico-militare defensive din care face parte țara noastră, inclusiv de la ședința de final. 

"Nu există nicio justificare pentru lipsa de la astfel de evenimente, cu atât mai mult cu cât ai cheltuit încă o dată, sute de mii de dolari din bani publici, pentru a face această deplasare", punctează consultantul politic.

George Rîpă menționează totodată faptul că dineul s-a desfășurat pe 10 iulie la Washington în timp ce președintele Klaus Iohannis încă se afla în SUA. Iohannis s-a întors în ţară pe 11 iulie, direct la Constanţa, de unde s-a dus probabil la vila de protocol de la Neptun, precizează Rîpă. Faptul că nu și-a îndeplinit datoriile de președinte și a dat bir cu fugiții să se relaxeze la mare reprezintă o constantă a ambelor mandate avute de Klaus Iohannis la Cotroceni, atrage atenția consultantul politic. 

"Putea foarte bine să-şi facă jobul pe pământ american şi să vină apoi să se relaxeze la mare. A preferat din păcate să bifeze doar a doua parte.

Lipsa lui de la o parte din lucrările summit-ului şi de la recepţie este un fapt extrem de grav, pentru că astfel România nu a fost reprezentată. Până la urmă, nu ne interesează persoana privată Klaus Iohannis ci preşedintele Iohannis, care în momente de acest tip pur şi simplu dezertează.

Era un prilej foarte bun ca la final de mandat să-şi folosească relaţiile personale şi experienţa acumulată timp de aproape 10 ani pentru a negocia chestiuni palpabile în interesul României. Putea discuta cu oficiali americani dar şi cu oficialii europeni care reprezentau ţările lor la NATO.

Aici e drama, acest eveniment simbolizează practic politica externă românească din ultimii 10 ani: lene, lipsă de implicare, lipsă de viziune, delăsare, lipsă de profesionalism şi lipsa oricărei abordări patriotice. Alţi lideri abia aşteaptă astfel de evenimente pentru a negocia lucruri în favoarea ţării lor. Al nostru s-a comportat timp de 10 ani ca şi cum jobul de preşedinte e o corvoadă. A îmbrăţişat însă tot ce vine cu această poziţie: luxul, privilegiile", spune George Rîpă.

Referitor la scenariul potrivit căruia Iohannis a lipsit de la dineu cu scopul de a-i deschide culoarul candidatului PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă - chestiune care de altfel nu i-a reușit locatarului de la Cotroceni - consultantul politic George Rîpă subliniază, printre altele, că președintele ar trebui să realizeze că România nu este o monarhie.

"Este evident că preşedintele încearcă să-l lase succesor pe Nicolae Ciucă, dar Iohannis trebuie să-şi amintească că nu suntem o monarhie şi că românii vor alege la vot succesorul. Preşedintele l-a luat pe domnul Ciucă la sesiunile NATO (dar nu şi în avionul de lux) tocmai pentru a-i da o aură de legitimitate şi pentru a obţine susţinerea externă, dar şi pentru a transmite intern că Ciucă este viitorul. De aceea avem poze cu Ciucă de la summit, a fost luat în delegaţia României. Cât despre invitaţia la Casa Albă, este posibil ca preşedintele să fi încercat să-l trimită pe Nicolae Ciucă, nu avem şi nu cred că vom avea însă niciodată dovezi pro sau contra acestui fapt", conchide consultantul politic.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.