Semnale importante pentru direcția în care se îndreaptă războiul din Ucraina


Semnale importante pentru direcția în care se îndreaptă războiul din Ucraina

Cine citește presa ucraineană, americană și britanică vede niște semnale - cred eu - importante pentru direcția în care se îndreaptă războiul din Ucraina.

În primul rând Kievul e gata să negocieze cu Putin, a dispărut teza populară nu cu multă vreme în urmă „nu negociem cu Rusia câtă vreme e Putin la putere”. În al doilea rând se înmulțesc semnalele conform cărora Kievul ar fi gata să negocieze un acord (de încetare a focului? de pace? nu prea e clar) de-a lungul actualei linii a frontului. Una din variante include cedarea teritoriilor aflate sub ocupație rusă (ceea ce ar însemna un tratat de pace!), altă variantă ar fi înghețarea frontului (soluția coreeană). În orice caz, la Kiev a cam dispărut teza/ sloganul „la vară facem plajă în Crimeea”.

Primarul Kievului Vitali Kliciko zice că Zelensky ar trebui să organizeze un referendum în cazul în care intenționează să încheie o pace care duce la cedarea teritoriilor ucrainene. (Rușii nu au problema asta, ei au organizat deja referendumurile, ca să zicem așa). La pachet în discuțiile astea vine și obligația pentru Ucraina de a respecta drepturile lingvistice și etc. ale minorității ruse.

Implicațiile de politică internă pentru Zelensky sunt enorme și nu doar din partea opoziției, dar chiar în interiorul partidului prezidențial sunt formate diverse tabere, nu toate îi sunt favorabile. În presa americană este prezentată drept certitudine ideea că Ucraina nu va reuși în cursul acestui an să lanseze o contra-ofensivă care să recupereze teritorii.

Nu este clar dacă Ucrainei i se promite aderarea la NATO și UE în schimbul renunțării la teritoriile ocupate de Rusia. Măcar de-ar îndrăzni cineva să facă o analiză a diferențelor discursului mediatic din vara anului 2023 versus cel din vara anului 2024.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.