Blinken: Iranul se află la o săptămână sau două de a produce suficient material pentru o armă nucleară


Blinken: Iranul se află la o săptămână sau două de a produce suficient material pentru o armă nucleară

Iranul ar putea produce în termen de o săptămână sau două suficient material fisionabil pentru o armă nucleară, conform unei declarații făcute vineri de Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.  

"Iranul, întrucât acordul nuclear a fost anulat, în loc să fie la cel puțin un an distanță de a avea capacitatea de a produce material fisionabil pentru o armă nucleară, este acum probabil la una sau două săptămâni distanță de a face acest lucru", a spus Blinken pe parcursul Forumului de Securitate Aspen. 

În anul 2018, administrația Trump a retras unilateral Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, acord care a fost conceput pentru a reglementa activitățile atomice ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Detaliile recente referitoare la capacitățile nucleare ale Iranului au apărut după alegerea președintelui Masoud Pezeshkian, care a declarat că dorește să pună capăt izolării Iranului și este în favoarea relansării acordului nuclear din 2015 dintre Iran și puterile mondiale.

Cu toate acestea, Blinken a declarat că "ceea ce am văzut în ultimele săptămâni și luni este un Iran care chiar avansează" cu programul său nuclear.  

"Nu au produs o armă în sine, dar acesta este un aspect pe care îl urmărim cu mare, mare atenție", a adăugat Blinken.

Înaltul diplomat american a mai precizat că politica SUA are ca scop împiedicarea Iranului să achiziționeze o armă nucleară, respectiv că administrația ar prefera să realizeze acest lucru prin căi diplomatice.

"Ceea ce trebuie să vedem, dacă Iranul este serios în ceea ce privește angajamentul său, e de fapt să se retragă din activitatea pe care a făcut-o cu privire la programul său", a evidențiat Blinken. 

"În al doilea rând, am maximizat presiunea asupra Iranului pe toate planurile. Am impus mai mult de 600 de sancțiuni persoanelor și entităților iraniene. Nu am ridicat o singură sancțiune", a mai afirmat Blinken. (sursa: Times of Israel)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.