Biden reacționează după ce Rusia a condamnat la ani grei de închisoare un jurnalist american: "Nu vom înceta eforturile noastre de a-l aduce acasă!". Președinta PE transmite că a fost "un proces fals și motivat politic"


Biden reacționează după ce Rusia a condamnat la ani grei de închisoare un jurnalist american: "Nu vom înceta eforturile noastre de a-l aduce acasă!". Președinta PE transmite că a fost "un proces fals și motivat politic"

Condamnarea grea pentru spionaj a reporterului publicației americane Wall Street Journal, Evan Gershkovich, de către un tribunal din Rusia, a produs imediat o mulțime de reacții internaționale dure îndreptate împotriva Moscovei.  

Condamnat vineri la "pedeapsă sub formă de închisoare pentru un termen de 16 ani într-o colonie cu regim strict", în cadrul unei proceduri desfășurate cu ușile închise, Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, devine primul jurnalist american acuzat de spionaj după Războiul Rece.

Condamnarea vine după aproape 16 luni petrecute în detenție, ca urmare a arestării sale în orașul rus Ekaterinburg, în luna martie 2023. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține că Gershkovich acționa la ordinele SUA de a colecta secrete de stat, dar nu a furnizat nicio dovadă care să susțină acuzația, pe care jurnalistul și Guvernul american o neagă. Drept urmare, Washingtonul l-a desemnat drept deținut pe nedrept, iar oficialii americani au fost implicați pe mai multe fronturi în eforturile de a-l elibera pe reporter.

Vineri, imediat după anunțarea sentinței, președintele Joe Biden a transmis că Washingtonul va continua să ceară eliberarea lui Gershkovich. 

"Nu există nicio îndoială că Rusia îl reține pe nedrept pe Evan. Jurnalismul nu este o crimă. Nu vom înceta eforturile noastre de a-l aduce acasă", a precizat președintele Biden într-un comunicat.

Președintele Biden declarase și în luna martie, la un an de la reținerea jurnalistului, că SUA lucrează în fiecare zi pentru a asigura eliberarea acestuia.

"Jurnalismul nu este o crimă, iar Evan a mers în Rusia pentru a-și face treaba ca reporter – riscându-și siguranța pentru a pune în lumina adevărul asupra agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei", a spus la acel moment Biden, într-o declarație pentru presă.  

Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a intervenit, la rândul său, declarând pe rețeaua "X" că procesul a fost "antiteza justiției". 

"Un proces fals și motivat politic. Jurnalismul nu este o crimă. Evan trebuie eliberat imediat!", a subliniat Metsola. 

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a declarat într-un comunicat că "jurnaliştii ar trebui să-şi poată îndeplini funcţiile profesionale esenţiale într-un mediu sigur, fără teamă de represalii – în conformitate cu obligațiile internaţionale ale Rusiei în domeniul drepturilor omului". În comunicat s-a solicitat și "eliberarea tuturor jurnaliștilor din Rusia deținuți numai pentru că îşi fac treaba".

Organizația "Reporteri Fără Frontiere" a descris sentința drept "luare de ostatici de către stat". 

"A-l ținti pe Gershkovich în acest fel este un alt exemplu flagrant de luare de ostatici inacceptabilă de către Rusia", se mai spune în comunicatul organizației.

Din partea Wall Street Journal, editorul Almar Latour și redactorul-șef Emma Tucker au declarat că Evan "a petrecut 478 de zile în închisoare, deținut pe nedrept, departe de familia și prietenii săi pentru că și-a făcut meseria de jurnalist". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.