Un expert din domeniul IT avertizează că ne confruntăm cu o criză, respectiv o "pandemie digitală" ca urmare a întreruperii unor servicii tehnologice la nivel global: "Acest eșec este exact motivul pentru care reziliența cibernetică e esențială pentru asigurarea siguranței, securității și bunăstării cetățenilor, precum și un factor-cheie al economiei globale"


Un expert din domeniul IT avertizează că ne confruntăm cu o criză, respectiv o "pandemie digitală" ca urmare a întreruperii unor servicii tehnologice la nivel global: "Acest eșec este exact motivul pentru care reziliența cibernetică e esențială pentru asigurarea siguranței, securității și bunăstării cetățenilor, precum și un factor-cheie al economiei globale"

Întreruperea de servicii IT la nivel global, produsă astăzi, nu e nimic altceva decât o criză, a avertizat un expert. 

CITIȚI ȘI: Haos global cauzat de o întrerupere IT masivă: activitatea aeroporturilor, sistemelor de sănătate, companiilor aeriene, instituțiilor mass-media și a altor entități, perturbată de blackoutul tehnologic. Concluzia unei analiste a publicației Sky News: "Ceea ce se întâmplă subliniază fragilitatea lumii moderne față de tehnologie"

"Atunci când un furnizor de servicii din lanțul de aprovizionare digital este afectat, întregul lanț se poate rupe, provocând întreruperi la scară largă", a declarat Chris Dimitriadis, director de strategie globală al ISACA. 

ISACA este o asociație profesională internațională axată pe guvernanța IT.

"Aceasta este nimic altceva decât o criză", a adăugat Chris Dimitriadis. 

"Acest incident este un exemplu clar a ceea ce ar putea fi intitulată a fi o pandemie digitală – un singur punct problematic (al lanțului digital - n.red.) care afectează milioane de vieți la nivel global", a subliniat expertul. 

Drept urmare, "medicii nu își pot consulta pacienții, instituțiile media nu pot difuza știri, iar călătorii sunt blocați în aeroporturi", a exemplificat Dimitriadis. 

CITIȚI ȘI: Întreruperea IT a perturbat semnificativ sistemul medical din Anglia. Doctorița Farah Jameel: "Nu putem accesa notițele pacienților, rezultatele imagistice, istoricul medicației și rezultatele testelor de sânge". Cu ce alte probleme se confruntă pacienții

Cum s-a putut întâmpla asta? 

"Întreruperea este rezultatul unei lumi digitale din ce în ce mai complexe și interconectate, iar acest eșec e exact motivul pentru care reziliența cibernetică este esențială pentru asigurarea siguranței, securității și bunăstării cetățenilor, precum și un factor-cheie al economiei globale", a punctat Dimitriadis. 

"Deși încă așteptăm o serie de detalii referitoare la incident, ceea ce știm este că costul acestuia va fi resimțit luni de zile", a continuat expertul. 

Firma de securitate IT CrowdStrike a precizat că a identificat problema, a izolat-o și a implementat o remediere pe fondul unei actualizări de sistem care a eșuat și a provocat haos în întreaga lume pe aeroporturi, în unități medicale, entități guvernamentale, companii private ș.a.m.d. 

"Ironia este că firmele de securitate cibernetică fac, la rândul lor, parte din lanțul de aprovizionare, iar aceleași companii care luptă pentru a stabili reziliența cibernetică pot deveni și ele victime, afectând continuitatea serviciului", a explicat expertul ISACA. 

"Acest incident subliniază nevoia urgentă a unei reziliențe cibernetice robuste și a pregătirii pentru prevenirea unor crize similare în viitor. Dacă nu ne pregătim, acest lucru se va întâmpla din nou", a atras atenția Dimitriadis. (sursa: Sky News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.