Serviciul Secret al SUA se declară siderat de criticile pe care le-au primit mai ales femeile agent după ce a avut loc tentativa de asasinat ce l-a vizat pe Donald Trump: "Este o insultă la adresa lor să sugerăm că nu sunt calificate în funcție de gen!". Presiunea publică cu care se confruntă angajații structurii de securitate


  • ACP
  • Jul 18, 2024 18:20
  • 712
Serviciul Secret al SUA se declară siderat de criticile pe care le-au primit mai ales femeile agent după ce a avut loc tentativa de asasinat ce l-a vizat pe Donald Trump: "Este o insultă la adresa lor să sugerăm că nu sunt calificate în funcție de gen!". Presiunea publică cu care se confruntă angajații structurii de securitate

Serviciul Secret al Statelor Unite a declarat că își susține agenții și că este îngrozit de valul de critici primite după ce a avut loc tentativa de asasinat ce l-a vizat pe Donald Trump, în urma căreia a fost ucis un om, iar alți doi au fost răniți.

Într-o declarație făcută miercuri pentru NBC News, șeful de comunicare al Serviciului Secret, Anthony Guglielmi, a respins criticile experților și influencerilor, spunând că cele mai multe sunt lipsite de temei. De asemenea, agenția americană și-a reafirmat angajamentul față de diversitatea de gen în campaniile de recrutare, ca strategie care ar ajuta și nu ar dăuna eficienței echipelor sale de protecție.  

"Suntem uniți împotriva oricărei încercări de a discredita personalul nostru și contribuțiile neprețuite la misiunea noastră, respectiv suntem îngroziți de comentariile disprețuitoare și dezgustătoare la adresa oricăruia dintre angajații noștri", a spus Guglielmi. 

"Fiind o agenție de elită de aplicare a legii, toți agenții și ofițerii noștri sunt foarte pregătiți și pe deplin capabili să ne îndeplinească misiunile”, a continuat reprezentatul Serviciului Secret. 

"Este o insultă la adresa femeilor agenției noastre să sugerăm că nu sunt calificate în funcție de gen. Astfel de afirmații fără temei subminează profesionalismul, dedicarea și expertiza forței noastre de muncă", a mai zis Guglielmi. 

Declarațiile purtătorului de cuvânt vin în timp ce Serviciul Secret este supus unei examinări intense, după ce participanții la mitingul de sâmbătă, pe parcursul căruia a avut loc atentatul, au spus că au semnalat forțelor de ordine prezența atentatorului și l-au filmat timp de cel puțin două minute înainte să înceapă împușcăturile. (sursa: AICI)

Congresul a înființat, începând de luni, un comitet independent de anchetă care investighează circumstanțele eșecului echipei care a avut sarcina de a-l proteja pe Trump, iar directoarea Serviciului Secret a fost chemată în fața unei comisii a Congresului pentru a da explicații. Și Departamentului pentru Securitate Internă a anunțat miercuri că a deschis o anchetă privind reacția Serviciului Secret la tentativa de asasinat de sâmbătă.

În același timp, trei agente care au făcut parte din echipa care trebuia să îl protejeze pe Trump, au devenit țintele criticilor și glumelor publicate pe rețelele sociale la nivel global.  

Dar nimic din toate acestea nu îl va aduce înapoi pe Corey Comperatore, în vârstă de 50 de ani, care a fost ucis de gloanțele atentatorului. Participanții la miting spun că sentimentele lor inițiale de șoc au lăsat loc furiei, tristeții și temerilor pentru ceea ce le poate aduce viitorul. Mulți dintre cei care au participat la miting și-au îndreptat furia către Serviciul Secret, pe care îl consideră responsabil pentru securitatea evenimentului, așadar și pentru propria lor siguranță. Serviciul Secret a spus însă că poliția locală era responsabilă pentru cordoanele exterioare de securitate la miting și avea agenți în interiorul clădirii de unde s-a tras, dar asta nu calmează prea mult îngrijorările martorilor.

Vorbind pentru BBC, Kathleen O' Shea, în vârstă de 66 de ani, care a fost prezentă la mitingul de sâmbătă, a dat vina în mod explicit pe directoarea Serviciului Secret, Kimberly Cheatle, pentru ceea ce a fost numit drept lipsa de profesionalism a agenților. 

"Tot ceea ce vreau să aud de la ea este că demisionează. A fost ucis un american bun, nevinovat. Ar trebui să-și ofere sincere condoleanțe, scuze și să își dea demisia", a zis Kathleen O' Shea.

"Devin atât de afectată. Sunt atât de supărată că cineva ar fi putut să ne ucidă. Mi-ar fi putut ucide copiii", a spus o altă participantă la miting, Jean Vincent, adăugând că fiul ei a protejat-o cu corpul lui în timpul împușcăturii. 

"Cineva trebuie considerat responsabil. Ar fi putut fi uciși 200 - 300 de oameni", a mai spus ea pentru BBC, adăugând că "este suprarealist - nimeni din cei care au fost acolo nu poate înțelege breșa de securitate".

O angajată a unui departament de poliție local din altă localitate din Pennsylvania, Teresa Wilson, care a fost, la rândul ei, la miting cu un grup de membri ai familiei, inclusiv mama ei în vârstă și nepotul adolescent, a precizat că rămâne "înfuriată" din pricina dispozitivului de securitate care i-a lăsat "ca niște ținte sigure". 

"A fost un eșec uriaș și jenant din partea lor. Mi-au trebuit două zile să mă simt normală din nou. Eram afectată de anxietate în legătură cu ce s-ar fi putut întâmpla", a mai zis Tresa pentru BBC. (sursa: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.