În timp ce Parlamentul European, în noua sa formulă, a adoptat o primă rezoluție în care afirmă sprijinul neclintit pentru Ucraina, Germania se pregătește să reducă la jumătate ajutorul militar destinat forțelor ucrainene în proiectul de buget aferent anului 2025


În timp ce Parlamentul European, în noua sa formulă, a adoptat o primă rezoluție în care afirmă sprijinul neclintit pentru Ucraina, Germania se pregătește să reducă la jumătate ajutorul militar destinat forțelor ucrainene în proiectul de buget aferent anului 2025

Noul Parlament European și-a reafirmat miercuri angajamentul pentru sprijinul neclintit pentru Ucraina, până la obținerea unei victorii decisive. Eurodeputații nou aleși și-au conturat prima poziție oficială cu privire la războiul început de Rusia, pe parcursul unei rezoluții adoptate în timpul ședinței plenare a Parlamentului European, cu 495 de voturi pentru, 137 împotrivă și 47 de abțineri.

Rezoluția afirmă importanța independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional și solicită UE să mențină și să extindă sancțiunile împotriva Rusiei și Belarusului.

Europarlamentarii și-au exprimat totodată convingerea fermă că Rusia trebuie să compenseze financiar daunele cauzate Ucrainei și au salutat inițiativele blocului de a utiliza veniturile din activele rusești înghețate pentru a sprijini efortul de război al Ucrainei. În acest sens au pledat pentru adoptarea unui cadru legal mai precis cu scopul confiscării acestor bunuri.

Uniunea Europeană și statele membre vor trebui să sporească sprijinul militar pentru Ucraina, au mai spus europarlamentarii, solicitând, de asemenea, Comisiei Europene să propună o asistență financiară pe termen lung pentru reconstrucția Ucrainei.  

Însă, cea mai mare economie europeană, Germania, va reduce la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina anul viitor, potrivit unui proiect al bugetului pentru 2025 consultat de Reuters, asta chiar dacă există pericolul ca Washingtonul să își reducă la rândul său ajutorul destinat țării atacate de Rusia. 

Astfel, ajutorul german pentru Ucraina va ajunge la 4 miliarde de euro în 2025, de la aproximativ 8 miliarde de euro în 2024.  

Germania speră că Ucraina își va putea satisface cea mai mare parte a nevoilor sale militare prin intermediul împrumuturilor de 50 de miliarde de dolari din veniturile activelor înghețate ale Rusiei, convenite de Grupul celor Șapte, respectiv că fondurile alocate pentru armament nu vor fi utilizate pe deplin.

Pe fondul reducerii ajutorului militar acordat Ucrainei, Germania va respecta ținta NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în anul 2025, cu un buget total de 75,3 miliarde de euro. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.