Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut încă un informator al FSB din Cernăuți. Trădătorul de patrie transmitea Rusiei coordonate despre infrastructura critică a regiunii Cernăuți, facilitând atacuri barbare în nordul Bucovinei. Ce pedeapsă riscă


Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut încă un informator al FSB din Cernăuți. Trădătorul de patrie transmitea Rusiei coordonate despre infrastructura critică a regiunii Cernăuți, facilitând atacuri barbare în nordul Bucovinei. Ce pedeapsă riscă

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a demascat și reținut încă un agent al serviciilor speciale ruse din Cernăuți. Informatorul transmitea coordonate despre infrastructura critică a regiunii Cernăuți, precum rutele de transport. 

Trădătorul de patrie ucrainean din Cernăuți spiona sub pretextul unor așa-zise livrări prin curierat. De asemenea, acesta a răspândit în mod repetat opinii pro-Kremlin pe chat-urile video rusești – a susținut agresiunea armată împotriva Ucrainei și a justificat crimele de război ale invadatorilor ruși, scrie promin.cv.ua (detalii AICI). 

Acționând sub legendarea de curier pentru un serviciu de livrare popular, informatorul rușilor a călătorit în zonă pe propriul scuter, iar pe parcursul așa-ziselor ”livări” efectuate în regiunea și orașul Cernăuți, individul fotografia obiective de infrastructură critică, zone strategice și militare, precum și facilități non-militare, transmițând imaginile curatorului său din cadrul FSB și facilitând astfel potențiale atacuri barbare rusești asupra populației civile nord-bucovinene. 

Țintele prioritare ale colaboraționistului și ale Rusiei au fost și rămân stațiile de transport centrale și rutele feroviare cernăuțene utilizate de către Forțele ucrainene de Apărare pentru a transporta arme grele și muniție pe front, în estul, nordul și sud-estul Ucrainei, scrie sud.ua (detalii AICI)

De asemenea, ocupanții erau interesați de geolocalizarea facilităților medicale din Cernăuți în care soldații ucraineni sunt supuși tratamentului și reabilitării. 

Individul a ajuns în atenția ocupanților prin intermediul unei cunoștinței a sale din Rusia, care a cooperat anterior cu FSB. În timpul perchezițiilor din apartamentul reținutului, au fost confiscate două telefoane mobile și un computer cu dovezi ale activității infracționale. Anchetatorii SBU i-au înmânat un aviz de suspiciune în temeiul a două articole din Codul penal al Ucrainei: – partea 2 a articolului 111 (înaltă trădare comisă în timpul legii marțiale);  – partea 1 a art. 436-2 (justificarea, recunoașterea legitimității, negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, glorificarea participanților la aceasta).

Serviciul de Securitate din Cernăuți informează că infractorul se află în prezent în arest. Acesta riscă închisoare pe viață – detalii AICI. 

Anterior, pe 26 iunie curent, Serviciul de Securitate al Ucrainei din Cernăuți a reținut un alt informator rusofil. Individul în vârstă de 36 de ani, locuitor al orașului Cernăuți, oferea informații Rusiei, facilitându-i potențiale atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii critice nord-bucovinene și chiar încerca să se alăture potențialelor grupări rusești de ocupație în vestul Ucrainei. 

Conform nv.ua, informatorul se ascundea de mobilizare de peste doi ani la domiciliul său. În tot acest timp, el a contactat de la distanță ocupanții ruși și le-a oferit ajutorul său în războiul de agresiune și ocupație împotriva Ucrainei (detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.