Lumea a fost perturbată de vestea tentativei de asasinat ce l-a vizat pe fostul președinte american Donald Trump pe parcursul mitingului electoral la care a participat în seara zilei de 13 iulie la Butler, în Pennsylvania.
Mass-media este deja inundată de titluri referitoare la viitoarea victorie a republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale.
În același timp, răsare întrebarea - cine s-a aflat în spatele tentativei de asasinat? S-a aflat însuși Trump, sau tentativa de asasinat a fost pusă în scenă de un clasic lup singuratic american care se decide să recurgă la astfel de gesturi, sau a avut loc în contextul ratingului instabil și scăzut al lui Joe Biden și al refuzului său de a părăsi cursa electorală, iar astfel democrații au recurs la măsuri extreme, hotărând să-și elimine adversarul?
Totodată, cine beneficiază de acest episod și la ce poate duce? Să încercăm să înțelegem lucrurile în profunzime.
Datele preliminare și "mizanscena"
Împușcăturile au avut loc atunci când prezidențiabilul republican a început să se adreseze alegătorilor din Pennsylvania prezenți la mitingul în cauză. Pennsylvania este unul dintre principalele state "fluctuante" ale căror voturi determină rezultatul alegerilor.
Pe măsură ce Trump a început să vorbească despre administrația democrată, respectiv despre succesorul său și actualul adversar Joe Biden, împușcăturile au început să răsune. Filmarea arată cum și-a ridicat imediat mâna la urechea dreaptă, iar apoi s-a aplecat sub pupitru.
Au mai fost trase câteva focuri, iar oamenii din spatele lui Trump s-au aplecat la rândul lor.
De asemenea, prezidențiabilul republican a fost abordat și protejat de forțele de securitate, care l-au acoperit și l-au extras de pe scenă. Însă, atunci când Trump s-a ridicat, cu pete roșii pe față și pe cămașă, i-a oprit pe cei din forțele de securitate, a scos capul printre aceștia și a arătat publicului pumnul strâns în timp ce le-a transmis un îndemn: "fight, fight fight!".
Procurorul districtual a precizat că suspectul pentru comiterea atentatului a fost ucis de un angajat al Serviciului Secret al SUA. Și un participant la miting a fost ucis, iar mai mulți s-au ales cu răni.
La câteva ore după incident, Trump a făcut o serie de remarci. Într-o postare publicată pe rețeaua sa socială - Truth Social - Trump a spus că glonțul i-a străpuns partea superioară a urechii drepte, adăugând că a fost deja externat din spital.
Totodată, el a mulțumit Serviciului Secret și tuturor celorlalte instituții abilitate pentru răspunsul rapid avut pe fondul împușcăturilor și a exprimat condoleanțe familiei participantului la miting ucis de focurile de armă, respectiv suportul pentru apropiații celor răniți.
Martorii oculari ai incidentului sugerează că focurile ar fi fost trase dintr-o clădire cu etaj situată în dreapta scenei de pe care a vorbit Trump.
Un martor a declarat pentru BBC că a observat un bărbat cu o pușcă "târându-se" pe acoperișul clădirii la aproximativ 5 minute după ce Trump a urcat pe scenă. Potrivit bărbatului, el i-a avertizat pe oamenii legii și pe cei din Serviciul Secret cu privire la situația cu pricina, dar aceștia nu au luat măsuri.
"Stăteam acolo și arătam spre el. Serviciul Secret s-a uitat la noi 2 sau 3 minute, iar eu am stat acolo și am continuat să arăt spre acoperiș. Iar apoi știți ce s-a întâmplat", a spus martorul.
Ulterior, Biroul Federal de Investigații (FBI) a confirmat reportajele din presă conform cărora sniperul care a încercat să-l omoare pe Trump este Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani. Pentru tentativa de asasinat, acesta a folosit o pușcă AR-15.
După cum s-a menționat, atacatorul era un rezident local - din Bethel Park, Pennsylvania. Motivul său pentru cele înfăptuite rămâne necunoscut.
Potrivit Associated Press, Crooks era înregistrat ca republican, însă documentele Comisiei Electorale Federale au arătat că acesta a efectuat donații și către ActBlue, aparatul democrat de strângere de fonduri, în data de 20 ianuarie 2021 - atunci când a avut loc inaugurarea mandatului prezidențial al lui Joe Biden. Donațiile au fost alocate Proiectului Progressive Turnout.
Atacul asupra lui Trump a fost condamnat de o serie de politicieni americani și străini.
Lista lor îl include pe rivalul prezidențialului republican, actualul președinte american Biden. El a subliniat că "nu există loc pentru o asemenea violență în America".
Biden și-a exprimat, de asemenea, dorința de a-l suna pe Trump atunci când este posibil.
Întrebat dacă consideră că a fost un atentat la adresa lui Trump, Biden a spus că va vorbi mai târziu asupra acestei chestiuni: "Am o părere, dar nu există date".
Situație tensionată înainte de alegeri
În luna mai, într-o adresă transmisă potențialilor sponsori ai campaniei sale prezidențiale, Trump a precizat că, în mod sigur, Biden este "gata să-l îndepărteze".
În acest sens, Trump a făcut referire la percheziția de la reședința sa din Mar-a-Lago, pe parcursul căreia au fost confiscate documente secrete ce i-au rămas după mandatul prezidențial.
Raportul de percheziție a menționat că folosirea forței - care ar putea duce la moartea unei persoane - ar putea fi exercitată numai dacă există "o amenințare iminentă cu moartea sau vătămarea fizică gravă a ofițerilor sau a altor persoane". Adică, în cazul în care cineva din reședința lui Trump ar începe să amenințe ofițerii cu arme, atunci autoritățile ar avea dreptul să deschidă focul.
Dar Trump a decis să profite de textul raportului, acuzându-l pe Biden că ar fi autorizat ofițerii să-l împuște.
De fapt, aceasta nu este prima dată când Trump instigă într-o asemenea notă. De exemplu, cu puțin timp înainte de terminarea primului mandat de președinte al SUA, liderul Șefilor de Stat Major, generalul Mark Milley, l-a contactat pe omologul său chinez pentru a-l asigura că Statele Unite nu vor ataca China.
La vremea aceea circumstanțele erau destul de tensionate. Beijingul considera că Washingtonul pregătește o lovitură împotriva Chinei, în timp ce informațiile aflate în mâinile generalului Milley au indicat că, dimpotrivă, China ar putea ataca prima.
Potrivit lui Milley, apelul său personal către China avea menirea de a ajuta la detensionarea situației.
Dar Trump a spus: "Acesta este un act atât de flagrant, încât în trecut pedeapsa ar fi fost moartea!".
Dată fiind abordarea fostului președinte american, evenimentul din 13 iulie va fi cu siguranță folosit în continuare de acesta pentru a-și atinge obiectivele. În luna noiembrie, el speră să-și ia revanșa în fața lui Biden și să se întoarcă la Casa Albă.
În prezent, situația din jurul acestor alegeri poate fi numită unică. Pe de o parte, avem un fost președinte acuzat de infracțiuni grave. Cu toate acestea, Trump reușește în continuare să nu ajungă în boxa acuzaților.
Pe de altă parte, starea actualului președinte ridică serioase îngrijorări chiar și în rândul alegătorilor democrați loiali. După eșecul dezbaterii preelectorale, inclusiv membrii de rang înalt ai Partidului Democrat au început să vorbească despre înlocuirea lui Biden.
Iar senatorul republican Lindsey Graham a menționat că, în opinia sa, "este probabil ca Biden să fie înlocuit". Cea mai evidentă alegere a democraților pentru Planul B este vicepreședinta SUA Kamala Harris.
Totuși, Biden spune deschis că nu își va retrage candidatura: "L-am învins o dată și intenționez să-l înving din nou". Însă, greșelile sale, cum ar fi numirea lui Volodimir Zelenski drept putin și Kamala Harris drept Trump, nu conferă speranță susținătorilor săi.
Potrivit unor sondaje, o parte dintre americanii care plănuiau să voteze pentru un democrat au decis să acorde un vot anti-Trump, nicidecum pro-Biden.
Așadar, ratingurile ambilor candidați fluctuează după eșecuri înregistrate de ambii, dar tentativa de asasinat asupra republicanului Trump este probabil să aducă un plus de susținere față de acesta.
Publicația Telegraph a scris că Trump poate conta cu siguranță pe o creștere în sondaje.
De exemplu, când al 40-lea președinte al Statelor Unite, Ronald Reagan, a fost ținta unei tentative de asasinat în anul 1981, ratingul său a crescut cu opt puncte.
Paralela cu Ucraina
Pe mai departe vom analiza situația din punctul de vedere al beneficiarilor tentativei de asasinat asupra republicanului Trump, și, totodată, vom încerca să facem paralele, iar astfel să identificăm o legătură cu un eveniment similar ce a avut loc în Ucraina.
Vreau să menționez că aceasta este doar o teorie probabilă, construită pe o anumită bază și care oferă temeiuri pentru a lua în considerare un astfel de scenariu.
În 2004, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din Ucraina, s-a desfășurat o "tentativă de asasinat" asupra lui Viktor Ianukovici, prim-ministru la acea vreme și candidat la prezidențiale (un politician pro-rus care a fost dat jos de la putere în timpul Revoluției Demnității din 2014).
Dar lucrurile nu au mers conform planului, iar situația s-a transformat într-un veritabil meme.
Ianukovici ajunsese la Ivano-Frankivsk, unde, pe lângă oficialii regionali, a fost întâmpinat și de studenți care îl susțineau pe adversarul său Viktor Iuşcenko.
Studenții au scandat "Iuşcenko! Iuşcenko!", iar Dmytro Romanyuk, în vârstă de 17 ani, a ieșit în evidență cel mai mult - l-a lovit pe Ianukovici cu un ou, după care candidatul la președinție a căzut. Ianukovici a fost înconjurat instantaneu de agenți de pază și dus la mașină.
Ulterior, presa a fost plină de diverse titluri, dar nimeni nu a putut înțelege de ce oul mic l-a doborât pe omul cel mare.
De asemenea, studentului i s-a deschis un dosar de urmărire penală, pe fondul căruia risca aproximativ patru ani de închisoare.
"A fost un accident. S-a întâmplat să cadă. După ce mi s-a deschis un dosar penal, polițiștii au spus, într-o conversație informală, că, cel mai probabil, în acea zi era planificată o desfășurare diferită a evenimentelor. Însă, candidatul de la acea vreme la prezidențiale pur și simplu nu a înțeles că era un ou", a relatat ulterior Dmytro Romanyuk.
Puțin mai târziu, Ianukovici "a zăcut în spital" și a declarat că "iartă" studentul.
După acest episod, circumstanțele s-au dezvoltat într-un așa fel încât consecințele sale au afectat rezultatele alegerilor din 2004 — Viktor Iuşcenko a fost ales președinte.
Abia după ce Iuscenko a devenit președinte, dosarul penal împotriva lui Dmytro a fost închis.
Dar ce s-a întâmplat cu adevărat?
Sediul Partidului Regiunilor (partidul lui Ianukovici) pregătea o tentativă falsă asupra candidatului lor. În timpul vizitei efectuate de Ianukovici la Ivano-Frankivsk, un lunetist ar fi stat pe acoperișul uneia dintre case. Acesta trebuia să-l împuște pe Ianukovici atunci când candidatul la prezidențiale cobora din autobuz pentru a pleca pe jos către universitate.
Lunetistul trebuia să efectueze o lovitură cu vopsea roșie, lovindu-i umărul sau brațul. Ianukovici fusese avertizat că atunci când va simți o împingere, ar trebui să cadă la pământ și să se prefacă că este rănit grav.
După aceea, o echipă de strategi politici ai Partidului Regiunilor urma să promoveze acest episod ca o tentativă criminală, încercând să câștige simpatia părții electoratului căreia de obicei îi este milă de toată lumea și votează pentru cel portretizat ca victimă.
Dar niciunul dintre organizatorii operațiunii nu și-ar fi putut imagina că studentul Dmytro Romanyuk îl va lovi pe candidat înaintea lunetistului. Simțind impactul oului, Ianukovici a căzut la pământ.
Amprenta rusiei
Pe lângă faptul că Ianukovici este a priori un politician pro-rus care a fugit în cele din urmă în rusia, mai există probabil încă o conexiune pe care acesta o are cu elita politică rusă, dar pe linie americană.
Mai precis, este vorba despre Paul Manafort, cunoscut și ca înălbitorul celor mai răi dictatori și funcționari corupți din lume.
Paul Manafort a fost convocat de oligarhul ucrainean pro-rus Rinat Akhmetov, care, la fel ca Ianukovici, provine din orașul Donețk, localitate aflată în prezent sub ocupație. Ianukovici a reprezentat cea mai mare speranță a lui Ahmetov și a propriilor sale interese de afaceri.
Singur, Ianukovici este o persoană needucată și necioplită, care nu are maniere. În plus, a făcut la un moment dat trei ani de închisoare pentru tâlhărie și huliganism. Cu toate acestea, în pofida stilului sovietic al lui Ianukovici, Manafort, pe lângă un câștig substanțial, a văzut o șansă și o oportunitate de a-l transforma pe Ianukovici.
El a lucrat la stilul lui Ianukovici, respectiv l-a învățat bunele maniere. Per ansamblu, Manafort a creat o nouă imagine, cea a unui Ianukovici cu aerele unui om de afaceri.
În același timp, Manafort s-a concentrat pe divizarea electoratului ucrainean. Deși au existat puține semne de discriminare față de cetățenii de limbă rusă din partea statului, el l-a încurajat pe Ianukovici să-și mobilizeze bazinul electoral în baza acestor persecuții imaginare. În același scop, Manafort l-a instruit pe Ianukovici să critice aspru NATO, condamnând exercițiile comune ale alianței desfășurate în Crimeea.
Ulterior, Manafort a aranjat o înțelegere cu un alt oligarh ucrainean pro-rus, Dmitri Firtash, care a servit ca intermediar în vânzarea de gaze naturale, în special datorită legăturilor sale cu șeful criminalității ruse Semyon Mogilevich.
Cel mai important lucru pentru Firtash a fost legătura sa cu putin. Conglomeratul rusesc de gaze Gazprom i-a vândut gaz lui Firtash cu o reducere semnificativă. La rândul său, Firtash a vândut gaz Ucrainei, investind profiturile în politicieni pro-ruși, inclusiv în Ianukovici.
Cu ajutorul lui Firtash, Ianukovici a devenit în cele din urmă președinte în 2010. Toate acestea au avut o miză geopolitică masivă pentru putin. Concret, Ianukovici, a îndepărtat Ucraina de Occident și a dus-o sistematic spre Moscova, asta până când a avut loc Revoluția Demnității în 2014.
Victoria lui Ianukovici a fost facilitată și de greșelile adversarilor săi, dar acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată fără "transformarea" pricepută a politicianului, coordonată de Manafort.
Mai există mulți "jucători" și evenimente-cheie în această poveste, dar principalul lucru este clar – Paul Manafort s-a bazat constant pe oligarhii apropiați lui putin.
Totuși, această problemă nu l-a preocupat pe Donald Trump, care și-a exprimat în mod deschis admirația pentru conducerea lui putin și care a fost ajutat inclusiv de Manafort să devină președinte al Statelor Unite.
Manafort a reușit să convingă elita republicană, care l-a perceput cândva pe Trump ca pe un coșmar electoral care distruge imaginea partidului, că, de fapt, omul de afaceri american este un lider respectabil.
Ulterior, pe 30 octombrie 2017, Manafort a fost acuzat de conspirație împotriva Statelor Unite, spălare de bani, evaziune fiscală, ascundere a unor date financiare, mărturie falsă și înșelătoare, dar și de desfășurarea activității de lobbyist pentru o instituție străină fără înregistrare, ceea ce constituie o infracțiune penală în Statele Unite.
Manafort și partenerul său Rick Gates sunt, de asemenea, acuzați din cauza activității desfășurate în calitate de consultanți politici în Ucraina.
Procedurile împotriva lor și a altor 24 de persoane au fost deschise în cadrul unei investigații privind ingerința rusiei în alegerile din SUA din 2016.
Însă, în decembrie 2020, președintele de la acea vreme, Donald Trump, i-a grațiat pe toți condamnații.
În loc de concluzii
Analiza episodului actual vine la pachet cu multe argumente pro și contra, respectiv nuanțe, așa că, cel puțin deocamdată, este greu de stabilit exact ce s-a întâmplat în Pennsylvania pe 13 iulie și cine se află în spate.
Unul dintre lucrurile bizare constă în comportamentul agenților de securitate ai lui Trump. În timpul unor astfel de incidente, există un protocol clar - să-l ascundă sau, uneori, chiar să-l pună la pământ, să-l acopere și apoi să-l îndepărteze pe politician, indiferent de situație. În astfel de momente, politicianul nu are putere asupra agenților săi de securitate. Faptul că aproape imediat, după o serie de împușcături, agenții de securitate ai lui Trump i-au permis să scoată capul afară și să facă cu mâna pentru câteva clipe ridică semne de întrebare. Pe de altă parte, răspunsul poate consta doar în lipsa lor de profesionalism.
Pe de altă parte, acest fapt se încadrează perfect în registrul lui Manafort, care a servit "lumea rusă" în Ucraina ani de zile și a construit ulterior imaginea lui Trump, în special primind bani ruși.
Dar oricum ar fi, principalul subiect rămâne următorul - cum va afecta acest eveniment viitoarele alegeri prezidențiale din SUA și, în general, stabilitatea în întreaga lume? Probabil că atentatul la viața lui Trump îi va aduce victoria.
Însă, în pofida faptului că regimul lui Biden ridică mari semne de întrebare cu privire la politicile sale față de Ucraina, NATO și UE, Trump nu încurajează o schimbare în bine a situației.
De câte decenii s-a tot răspândit agresiunea rusă în întreaga lume și mulți nu și-au dat seama că nu se va limita la următoarea "ultima" victimă...
Războiul la scară largă din Ucraina a zgândărit lumea, punând finalmente sub semnul întrebării rezistența acesteia. Răspunsul lumii occidentale în contextul acestui război i-a demonstrat vulnerabilitatea față de axa răului. Prin urmare, este probabil ca astăzi să fim abia la începutul ascensiunii către punctul culminant al agravării.
Cu toate acestea, mai sunt câteva minute la dispoziție "pentru a prinde ultimul tren".