Polonia recunoaște deportarea stalinistă a tătarilor din Crimeea drept genocid și semnalează că Rusia a reînceput campania de persecutare a acestora


Polonia recunoaște deportarea stalinistă a tătarilor din Crimeea drept genocid și semnalează că Rusia a reînceput campania de persecutare a acestora

Prin adoptarea unei rezoluții în Parlament, în cursul acestei săptămâni, Polonia a recunoscut deportarea stalinistă a tătarilor din Crimeea drept un act de genocid împotriva lor, abominațiune produsă în luna mai a anului 1944. 

Camera inferioară a Parlamentului polonez, Seimul, a aprobat "o rezoluție de perpetuare a memoriei victimelor genocidului împotriva poporului tătar din Crimeea", cu o majoritate covârșitoare de 414 voturi pentru, 16 împotrivă și 2 abțineri.

În rezoluție se spune că "în dimineața zilei de 18 mai 1944, autoritățile sovietice au început deportarea tătarilor din Crimeea. În decurs de trei zile, aproape 200.000 de bărbați, femei și copii au fost duși în vagoane de vite și deportați în Asia Centrală și Siberia în condiții inumane. 8.000 de oameni nu au supraviețuit deportării, iar alți 45.000 au murit după sosire. În anii următori, sovieticii au șters în mod sistematic moștenirea tătară a Crimeei". 

Sutele de de mii de tătari din Crimeea au fost deportați în Asia Centrală de către regimul sovietic al lui Iosif Stalin, după ce i-a acuzat că ar fi colaborat cu forțele naziste de ocupație. Tătarii din Crimeea au fost deportați în diferite regiuni din teritoriile sovietice, în special în Siberia și Uzbekistan, unde aproape jumătate dintre ei au murit de foame și boli produse de mizerie și lipsa condițiilor elementare de trai, după ce au îndurat luni lungi de condiții de viață îngrozitoare.

Documentul arată că deportarea tătarilor din Crimeea și consecințele acesteia au fost un act de genocid împotriva națiunii tătarilor din Crimeea, adăugând că memoria victimelor acestui genocid sovietic este deja onorat de Ucraina în data de 18 mai a fiecărui an. 

Polonia a devenit a cincea țară care a recunoscut exilul tătarilor din Crimeea drept genocid, după Canada, Ucraina, Letonia și Lituania.

"Actele de genocid și persecuția tătarilor din Crimeea ne umplu de o durere deosebită. Subliniem contribuția neprețuită a tătarilor la istoria și moștenirea națională a Poloniei", se mai precizează în rezoluția Parlamentului polonez.

Rezoluția menționează și faptul că "în 2014, la 70 de ani de la crima odioasă inițială, Federația Rusă a anexat ilegal Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol - care fac parte din Ucrainna. Ulterior, persecutarea sistematică a tătarilor din Crimeea care trăiau în peninsulă a reînceput. În 2016, sub acuzații false, Rusia a interzis activitățile Mejlisului - parlamentul tătarilor din Crimeea. Zeci de activiști tătari, inclusiv președintele de multă vreme al Mejlisului, Mustafa Dzhemilev, au fost din nou expulzați de pe pământul lor - iar alții au ajuns pentru mulți ani în închisorile rusești", se mai menționează în document. (sursa: AICI)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.