Prim-ministra Danemarcei a răbufnit pe fondul reacției anemice a Occidentului față de ofensiva hibridă rusă: "Pur și simplu suntem prea politicoși!"


Prim-ministra Danemarcei a răbufnit pe fondul reacției anemice a Occidentului față de ofensiva hibridă rusă: "Pur și simplu suntem prea politicoși!"

Prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen, a subliniat, pe parcursul unei dezbateri desfășurate în cadrul Summitului NATO de la Washington, că țările europene au fost supuse recent unor atacuri hibride ale căror urme duc către Rusia, context în care a transmis că, în viziunea ei, reacția statelor occidentale "este prea politicoasă".

În timpul discuției, moderatorul a citat o serie de exemple de incidente ce au vizat infrastructura critică și a căror anchetă duc pe o pistă rusească. Astfel, acesta a întrebat-o pe prim-ministra daneză în ce stadiu ar putea aliații NATO să invoce cel puțin Articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord pentru a convoca consultări și pentru a începe să întreprindă acțiuni cu scopul de a descuraja ofensiva hibridă a Rusiei.

"Atunci când enumerați o parte dintre evenimentele la care am fost martori în doar câteva luni, sună ca un film prost, nu-i așa? Și cred că aceasta este principala noastră problemă. A fost cam același sentiment pe care l-am avut înainte de atacul (Rusiei din data de 24 februarie 2022 - n.red.) asupra Ucrainei. A fost ca și cum nu am putea concepe că Rusia merge într-un război la scară largă în Europa", a răspuns Mette Frederiksen.

Prim-ministra daneză a continuat spunând că, în realitate, "războiul hibrid" se desfășoară deja, însă puterile occidentale par să refuze să admită realitatea.

"Ei ne atacă în fiecare zi acum. Nu este vorba doar de infrastructura critică – atacuri hibride, atacuri cibernetice, dezinformare, ci și de migrație. Am văzut asta în Belarus, în Lituania, la granița cu Finlanda. Ei folosesc migranți pentru a destabiliza țările europene. Toate acestea fac parte din războiul modern.

Cred că trebuie să luăm lucrurile mult mai în serios... Și consider că noi (NATO - n.red.) trebuie să privim asta ca pe un atac asupra noastră, în loc să spunem, ei bine 'ceva s-a întâmplat din nou, și din nou, și din nou, și din nou'. Cred că pur și simplu suntem prea politicoși", a conchis Frederiksen. (sursa: Ukrainska Pravda)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.