"Arăta literalmente ca Armaghedon". Influencera ucraineană Yulia vorbește despre infernul generat de recentele atacuri masive ale Rusiei asupra Kyivului. Ce le răspunde propagandiștilor pro-ruși care minimizează sau chiar neagă atrocitățile comise de hoardele ruse, folosindu-se de imagini cu ucraineni care "îndrăznesc" să se relaxeze, ocazional, prin localuri


"Arăta literalmente ca Armaghedon". Influencera ucraineană Yulia vorbește despre infernul generat de recentele atacuri masive ale Rusiei asupra Kyivului. Ce le răspunde propagandiștilor pro-ruși care minimizează sau chiar neagă atrocitățile comise de hoardele ruse, folosindu-se de imagini cu ucraineni care "îndrăznesc" să se relaxeze, ocazional, prin localuri

Influencera ucraineană Yulia, cunoscută pentru modul constant și eficient în care combate propaganda rusă pe rețelele sociale, a acordat un interviu pentru ABC News pe tema atacului efectuat luni de hoardele ruse în apropierea locuinței sale din Kyiv, mai precis asupra spitalului de copii Okhmatdyt. Yulia era pe punctul de a-și duce câinele la plimbare atunci când o rachetă rusească a lovit respectivul spital, sunet surprins de aceasta într-o înregistrare făcută cu telefonul pe care o puteți urmări AICI

În acest context, influencera cu peste 100 de mii de urmăritori pe Tik Tok și Instagram le dă un răspuns propagandiștilor moscoviți și idioților utili ai acestora, care adesea s-au folosit de imagini cu ucraineni ce se relaxau - de pildă într-un local, încercând să trăiască atât cât pot o viață cvasinormală - pentru a promova ideea că în Ucraina situația nu e atât de neagră pe cât o prezintă unele canale media. 

"Doar pentru că nu stau în subsol în fiecare zi așteptând ca o rachetă să mă omoare, nu înseamnă că nu există război", le răspunde Yulia pionilor Moscovei. 

Yulia locuiește în centrul Kyivului, în apartamentul ei abia luminat din pricina unei pene de curent – a încă unei pene de curent. Ea s-a resemnat din această perspectivă. 

"Penele vin și pleacă, practic de trei până la patru ori pe zi", relatează Yulia. 

Yulia s-a obișnuit și cu raidurile ariene și precizează că mulți ucraineni cunosc tipurile de alerte și raiduri. 

"Avem trei niveluri de raiduri aeriene", spune Yulia.

"Dacă vedem că este vorba despre un MiG-31, nimeni nu merge la adăpostul antibombe pentru că e doar un MiG-31 care schimbă aerodromurile. Apoi vorbim despre Shahed, deci drone. Și mai există un tip de raid pentru rachetele de croazieră și pentru rachetele balistice", continuă Yulia. 

"Balisticele sunt cele pentru care mă duc la adăpost"

La 9:30 dimineața, în cursul zilei de luni, 8 iulie, Yulia spăla vasele atunci când a auzit o alertă aeriană. Se simțea încrezătoare că probabil era vorba despre un MiG.

"În Ucraina te obișnuiești cu aceste sunete", spune Yulia. 

"Cunoști sunetul unei lovituri. Cunoști sunetul unei rachete interceptate, știi cum sună o dronă. Urechile tale sunt antrenate", adaugă aceasta. 

Yulia a continuat cu activitățile uzuale, hotărând să-și scoată câinele la plimbare. Apoi și-a pornit camera telefonului pentru a filma un videoclip pentru TikTok din holul blocului ei, dar a fost surprinsă de un sunet asurzitor.

"Am știut imediat că nu este vorba despre apărarea ucraineană care a funcționat, ci despre o lovitură", relatează Yulia. 

Era vorba despre zgomotul rachetei care a lovit Okhmatdyt, cel mai mare spital din Ucraina pentru copiii bolnavi de cancer. 

"Am mers spre zona respectivă. Arăta literalmente ca Armaghedon", povestește Yulia. 

De la New York la Kyiv pe vreme de război

Viața a arătat diferit până de curând pentru Yulia, în vârstă de 29 de ani, care nu vrea să-și folosească numele complet de teamă să nu devină o țintă pentru criminalii cibernetici ruși.

Înainte de război, a locuit în New York, lucrând ca designer pentru experiența utilizatorilor (UX).

Apoi, în februarie 2022, atunci când Rusia a invadat Ucraina la scară largă, Yulia spune că era înconjurată de localnici ai New Yorkului care aveau o mulțime de întrebări "prostești".

Fiind ucraineancă, Yulia transmite că exista așteptarea ca ea să ofere toate răspunsurile, iar asta uneori o frustra. 

Într-o zi, o prietenă i-a sugerat să posteze interpretarea personală a evenimentelor pe platforma TikTok.

La acea vreme, ea a spus că este "cea mai proastă idee de pe planetă", pentru că reputația TikTok era cea a unei platforme submediocre. 

În schimb, Yulia s-a îndreptat spre Instagram.

"Un videoclip a primit zeci de mii de vizualizări, iar oamenii au avut atâte de multe întrebări", își amintește aceasta. 

Ea relatează că la scurt timp după ce a cedat și a început să posteze inclusiv pe TikTok, au apărut primele ei videoclipuri cu sute de mii de vizualizări și comentarii.

"Sunt o tocilară. Întotdeauna mi-au plăcut geopolitica și istoria. Așa că am început să răspund la întrebări", menționează Yulia. 

"Apoi United 24 m-a contactat și am început să lucrez cu ei", adaugă influencera. 

United 24 este platforma oficială de strângere de fonduri a Ucrainei, respectiv un proiect media deținut de stat.

În 2023, Yulia a decis să se mute înapoi în Ucraina pentru a face voluntariat pe teren și pentru a fi aproape de părinții ei.

Ea a revenit în august 2023 și a simțit o ușurare imediată.

"În New York când intri într-o încăpere și cineva te întreabă de unde ești sau știe că ești ucrainean, oamenii te privesc diferit. Sunt două scenarii care se întâmplă. Oamenii fie încearcă să fie prea suportivi, fie încearcă să se comporte ca și cum nimic nu s-ar întâmpla. Iar ambele chestiuni sunt false. M-am simțit foarte singură", precizează Yulia.

La revenirea în Ucraina, Yulia spune că a simțit că ar putea fi din nou ea însăși.

"M-am simțit ca acasă și mi-am dat seama că pot merge la o cafea cu un prieten și nu mai simt că aș fi ca la un job (la care trebuie să răspundă încontinuu la întrebări, parte din ele neinspirate - n.red.)", remarcă Yulia. 

Atenția globală, din nou asupra Ucrainei

La mai bine de doi ani de război la scară largă, Yulia a început să simtă că oamenii din străinătate au uitat ceea ce se întâmplă. 

Ea spune că fotografiile cu ucraineni obișnuiți care stau în localurile din Kyiv și își sorb cafeaua i-au determinat pe oameni să susțină că propagandiștii ucraineni ar fi fabricat tot timpul fotografii cu atacurile. 

"Doar pentru că nu stau în subsol în fiecare zi așteptând ca o rachetă să mă omoare, nu înseamnă că nu există război", le răspunde Yulia contestatarilor. 

Știrile despre bombardarea în cursul zilei de luni a spitalului de copii din Kyiv, aflat în apropierea locuinței Yuliei, au readus atenția globală asupra Ucrainei.

La Wimbledon, jucătoarea de tenis ucraineană Elina Svitolina, a avut o cădere psihică, izbucnind în plâns și declarând, în timpul unui interviu acordat după câștigarea unui meci, că este fericită în legătură cu performanța ei, dar tristă pentru Ucraina. 

Svitolina, precum alți tenismeni din Ucraina, a refuzat să strângă mâna jucătorilor ruși sau belaruși pe fondul războiului la scară largă. 

Yulia spune că de obicei este nevoie ca o celebritate să vorbească pentru ca oamenilor să înceapă să le pese din nou de război.

"Cred că mai mulți oameni vorbesc despre căderea Elinei Svitolina decât despre atacul propriu-zis", este de părere Yulia. 

În contextul în care liderii mondiali s-au adunat la Washington pentru Summitul NATO, Yulia spune că este nevoie de o schimbare drastică a strategiei pentru a fi evitat un război fără sfârșit și un conflict la scară și mai mare. 

"Mulți lideri mondiali trec în mod colectiv prin șapte etape de negare, în care cred că acest lucru se va rezolva de la sine odată ce (...) Rusia va fi epuizată. Însă, fie ne dați toate mijloacele și puterea să terminăm asta, fie veți avea o surpriză foarte, foarte neplăcută. Pentru că Rusia nu se va retrage pur și simplu", conchide Yulia. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.