România versus Taiwan la capitolul taxare. Concluzia unui deputat: "Oricum ai da-o cineva care lucrează în Taiwan va rămâne în buzunar cu minim 25% mai mulți bani decât cel care lucrează în România"


România versus Taiwan la capitolul taxare. Concluzia unui deputat: "Oricum ai da-o cineva care lucrează în Taiwan va rămâne în buzunar cu minim 25% mai mulți bani decât cel care lucrează în România"

Deputatul Cătălin Teniță prezintă, prin comparație, nivelul unor taxe din Taiwan și România. În concluzie, Teniță precizează că "cineva care lucrează în Taiwan va rămâne în buzunar cu minim 25% mai mulți bani decât cel care lucrează în România".

Pe de altă parte, Taiwanul, așa cum o relevă și datele prezentate de deputat, impozitează progresiv veniturile, un sistem de stânga despre care subliniem că nu face decât să îi persecute pe cei care dau un randament financiar mai ridicat, penalizând astfel meritocrația. În România, problema nu este reprezentată de cota unică de impozitare, ci de nivelul taxelor. 

"Taxe și impozite - Taiwan vs. România

----

TVA Taiwan: 5%

TVA România: 19% (cu cote reduse din ce în ce mai restrânse în guvernările Ciucă și Ciolacu)

Impozit pe venit Taiwan: 5% până în 16400 euro anual / 12% până în 37.000 euro anual / 20% până în 73K anual

Impozit pe venit România: 10% de la primul leu

Impozit pe profit firme Taiwan: 20%

Impozit pe profit firme România: 16%

Asigurări de sănătate Taiwan:  4.69% (împărțit între angajat și angajator)

Asigurări de sănătate România: 10% (CASS, angajat)

Asigurări de pensie Taiwan: 9% (împărțit între angajat și angajator)

Asigurări de pensie România: 25% (CAS, angajat)

Impozit pe proprietăți Taiwan: 1% - 3.6%

Impozit pe proprietăți România: 0.08% - 0.2% (rezidențial) și 0.2% - 1.3% (nerezidențial)

---------

Pe scurt, oricum ai da-o cineva care lucrează în Taiwan va rămâne în buzunar cu minim 25% mai mulți bani decât cel care lucrează în România. Bonus un sistem de sănătate și unul educație din top 10", precizează Cătălin Teniță într-o postare publicată pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.