Declarație făcută în premieră de NATO, fără echivoc: "China a devenit un factor decisiv al războiului Rusiei împotriva Ucrainei". Asumându-și rolul de "cal troian", Ungaria condamnă abordarea țărilor aliate, spunând că nu va susține transformarea Alianței Nord-Atlantice într-un "bloc anti-China"


Declarație făcută în premieră de NATO, fără echivoc: "China a devenit un factor decisiv al războiului Rusiei împotriva Ucrainei". Asumându-și rolul de "cal troian", Ungaria condamnă abordarea țărilor aliate, spunând că nu va susține transformarea Alianței Nord-Atlantice într-un "bloc anti-China"

NATO a etichetat în premieră Beijingul drept "facilitator decisiv" al Rusiei în războiul împotriva Ucrainei și i-a cerut "să înceteze orice sprijin material și politic pentru efortul de război" al Kremlinului. Acest sprijin ar consta în "materiale cu dublă utilizare, cum ar fi componente de arme, echipamente și materii prime care servesc drept input pentru sectorul de apărare al Rusiei", se mai spune într-un comunicat remis miercuri de Alianță, în a doua zi a Summitului de la Washington.

"Republica Populară Chineză a devenit un factor decisiv al războiului Rusiei împotriva Ucrainei prin așa-numitul parteneriat 'fără limite' și prin sprijinul său pe scară largă pentru baza industrială de apărare a Rusiei", se arată în comunicat. 

Ca urmare, coaliția militară occidentală a cerut Beijingului "să înceteze orice sprijin material și politic pentru efortul de război al Rusiei".

NATO a acuzat Beijingul și pentru faptul că ar continua "să producă provocări sistemice pentru securitatea euro-atlantică", precum susținerea dezinformării și activitățile ostile din spațiul cosmic și spațiul cibernetic.  

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, pe parcursul unui discurs, că "este prima dată când aliații NATO declară acest lucru atât de clar, într-un document convenit", făcând referire la acuzațiile formulate împotriva Chinei privind susținerea Rusiei agresoare.

Acuzații împotriva Chinei referitoare la desfășurarea de activități împotriva unor țări membre NATO au mai fost lansate în martie, atunci când Washingtonul și Londra au acuzat China că ar fi dus campanii de spionaj cibernetic timp de ani de zile împotriva politicienilor, afacerilor și jurnaliştilor americani și britanici. Directorul FBI, Christopher Wray, a acuzat la acea vreme "eforturile continue ale Chinei de a submina securitatea cibernetică a națiunii noastre și de a viza americanii și inovația noastră". (sursa: AICI)

Răspunsul Chinei la acuzațiile NATO a venit joi, când un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a declarat că țara sa deplânge și se opune ferm declarației de la Summitul de la Washington al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Comuniștii chinezi reclamă că declarația cu pricina escaladează tensiunile în regiunea Asia-Pacific și este plină de remarci belicoase, prin prisma mentalității de Război Rece.

Conținutul său legat de China este plin de partizanat, defăimări și provocări, a mai declarat purtătorul de cuvânt Lin Jian. (sursa: AICI)

Ungaria și-a jucat de asemenea rolul previzibil de cal troian, prin ministrul de Externe Peter Szijjarto, care a declarat pentru televiziunea de stat a Ungariei, în timp ce se afla la Washington, că țara să nu dorește și nu va sprijini demersurile ca NATO să devină un bloc "anti-China", adăugând totodată că admiterea Ucrainei în alianță va slăbi unitatea în cadrul structurii. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.