Presa turcă prezice o SCHISMĂ între Biserica Bulgară și Patriarhia Ecumenică, după ce mitropolitul putinist și FSB-ist Daniil de Vidin a fost parașutat, via Kremlin, în poziția de patriarh al Bulgariei. Un vechi dușman al Patriarhiei Ecumenice


Presa turcă prezice o SCHISMĂ între Biserica Bulgară și Patriarhia Ecumenică, după ce mitropolitul putinist și FSB-ist Daniil de Vidin a fost parașutat, via Kremlin, în poziția de patriarh al Bulgariei. Un vechi dușman al Patriarhiei Ecumenice

De-a lungul ultimelor zile, după ce mitropolitul putinist & FSB-ist Daniil de Vidin a fost ales patriarh al Bulgariei, mai multe publicații din Turcia au început să prezică o ruptură între Biserica Bulgară și Patriarhia Ecumenică. Etnologul Gheorghiță Ciocioi explică, pe Facebook, avertismentele presei turce:  

”Mai multe publicații turcești au vorbit în ultimele zile despre o posibilă schismă între Biserica Bulgară și Patriarhia Ecumenică. După alegerea noului patriarh bulgar, un apropiat al Moscovei, ce s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva Patriahului Bartolomeu, ar putea avea loc o ruptură între cele două Biserici, se crede.

Într-un articol intitulat ‹Susținătorul lui Putin, Mitropolitul Daniil de Vidin, ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare›  (Finanshub), se arată că prin alegerea unui întâistătător pro-rus în fruntea Bisericii Ortodoxe Bulgare dezbinarea în Biserica Ortodoxă, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, e una vădită.

Decizia Patriarhiei Ecumenice din 2018 de a accepta despărțirea credincioșilor ucraineni de Biserica Rusă a dus la împărțirea episcopilor Bisericii Bulgare în pro-ruși și anti-ruși. Publicațiile turcești amintesc, totodată, de acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, în 2019, de către Patriarhul Bartolomeu – ceea ce ar fi condus, în viziunea jurnalistului Burak Aksoy, la ‹una dintre cele mai mari rupturi din istoria creștinismului›.

Se remarcă faptul că ‹spre deosebire de predecesorul său, Patriarhul Neofit, noul Patriarh al Bisericii Bulgare, Daniil, pe atunci mitropolit, în vârstă de cincizeci și doi de ani, s-a alăturat Moscovei când a izbucnit disputa dintre Fanar și Rusia din pricina autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina›.

Noul patriarh, ca mitropolit de Vidin, ‹a criticat, de asemenea, expulzarea din Bulgaria a unor clerici ruși și bieloruși, acuzați de spionaj în favoarea Moscovei›, se arată într-un articol din presa turcă în care se vorbește de o viitoare ruptură între sinodul de la Sofia și Patriarhia Ecumenică”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.