Crimele și jafurile săvârșite de mercenarii Wagner în Republica Centrafricană. Rușii ucid numeroși civili, deși ar fi trebuit să se confrunte numai cu gherilele rebele. Grupul Wagner își oferă serviciile militare în schimbul câștigurilor geopolitice ale Rusiei


Crimele și jafurile săvârșite de mercenarii Wagner în Republica Centrafricană. Rușii ucid numeroși civili, deși ar fi trebuit să se confrunte numai cu gherilele rebele. Grupul Wagner își oferă serviciile militare în schimbul câștigurilor geopolitice ale Rusiei

Grupul Wagner își extinde dominația în Republica Centrafricană și preia minele de aur și diamante, sporindu-și puterea și influența în dauna țării foarte sărace și a localnicilor, precum minerii, care se confruntă cu violențe grave și evacuări, potrivit Al Jazeera. 

Elementele din grupul Wagner au sosit în țara africană după ce președintele Faustin-Archange Touadera a cerut ajutor Kremlinului, în 2017, pentru a face față grupărilor rebele, iar de atunci mercenarii ruși au câștigat o putere semnificativă în securitatea și economia țării.

Potrivit grupului de investigații The Sentry, grupul paramilitar rus este în curs de capturare a statului african, existând rapoarte că ”mercenarii Wagner au creat o rețea complexă de operațiuni pentru a jefui țara de diamante, aur și alte resurse naturale”

Forțele ruse au fost acuzate de mai multe atacuri împotriva civililor în ultimii ani, iar organizațiile pentru drepturile omului precum Human Rights Watch au denunțat violențele săvârșite de mercenarii Wagner în Republica Centrafricană. 

În octombrie 2023 paramilitarii ruși au executat cel puțin 12 oameni care au fost arestați ilegal, în încercarea de a pune mâna pe o mină de aur, conform relatărilor localnicilor. Unele dintre victime au fost mineri care s-au mutat acolo după ce fuseseră alungați tot de forțele Wagner, în urmă cu doi ani, de la minele de aur din regiunea Andaha, din estul Republicii Centrafricane.

„Într-o duminică dimineață, ei (paramilitarii ruși – n. red.) au sosit cu elicopterul în apropierea minei din Koki, unde locuiesc majoritatea minerilor și au început să tragă în oameni. Au ucis 12 civili în acea zi, dintre care unii erau mineri”, a relatat un martor pentru Al Jazeera, păstrându-și anonimatul.

După atacul din octombrie, unii mineri care au supraviețuit raidului s-au mutat într-o localitate aflată la doar 48 km distanță, pentru a găsi de lucru într-o altă mină de aur, dar nici acolo n-au scăpat de probleme, mulți pierzându-și viețile.

„Mulți dintre colegii noștri au dispărut în mod misterios, fără urmă de când am ajuns aici anul trecut”, a dezvăluit un miner, sub protecția anonimatului.

„Nu știm cine se află în spatele acestor dispariții”, a adăugat acesta, citat de Al Jazeera. 

Din noiembrie anul trecut și până în prezent, cel puțin 10 mineri au dispărut fără urmă, nimeni nemaiuzind nimic de ei. Colegii lor sunt îngrijorați că ar fi putut fi uciși, ceea ce, de altfel, e cel mai probabil că s-a întâmplat. 

În alt caz, consumat în 2021, mercenarii Wagner au lansat o ofensivă împotriva rebelilor de la Union for Peace – un grup local care controla o mină preluată, în 2020, de Midas Ressources, o companie afiliată Wagner –, dar i-au vizat și pe civili, în special pe minerii care locuiau în apropierea minei. 

„Soldații albi (paramilitarii Wagner – n. red.) au venit la Ndassima în 2021 și au ordonat tuturor minerilor să părăsească zona, dar am refuzat cu toții să plecăm. Apoi au început să tragă în noi”, a relatat un martor al acelor evenimente, citat de Al Jazeera. 

Atunci au fost uciși cel puțin 8 mineri, a precizat sursa. 

În timp ce mercenarii Wagner spun că forțele paramilitare rusești sunt în țară la ordinul guvernului centrafrican, pentru a ajuta la securitatea statului, analiștii avertizează cu privire la o evidență de necontestat: Grupul Wagner își oferă serviciile militare în schimbul câștigurilor geopolitice ale Rusiei. Și, la fel de evident, în dauna prea săracei țări africane – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.