Directoarea comunității de informații din SUA: Manifestațiile pro-Gaza au fost susținute financiar inclusiv de agenți iranieni


  • ACP
  • Jul 10, 2024 17:50
  • 539
Directoarea comunității de informații din SUA: Manifestațiile pro-Gaza au fost susținute financiar inclusiv de agenți iranieni

Numeroasele manifestații pro-Gaza din Statele Unite au fost susținute financiar inclusiv de agenți iranieni infiltrați, iar cei mai mulți protestatari nu au știut că interacționează sau primesc sprijin de la un guvern străin, a dezvăluit Avril Haines, directoarea comunității de informații din Statele Unite.

"În ultimele săptămâni, actorii guvernamentali iranieni au încercat să profite în mod oportunist de protestele în curs privind războiul din Gaza, folosind un manual pe care și alți actori l-au folosit de-a lungul anilor. Am observat actori cu conexiuni cu Guvernul iranian pretinzându-se drept activiști online, căutând să încurajeze protestele și chiar oferind sprijin financiar protestatarilor”, a declarat Haines. 

Șefa comunității de informații a reiterat îngrijorările anterioare referitoare la faptul că Iranul devine "din ce în ce mai agresiv în eforturile lor de influență în străinătate, căutând să stimuleze discordia și să submineze încrederea în instituțiile noastre democratice inclusiv în ciclurile electorale anterioare". 

Protestele larg răspândite în Statele Unite, debutând din mai multe campusuri universitare odată cu începutul războiului din Gaza, au cerut încetarea sprijinului militar acordat Israelului și retragerea colegiilor și universităților din entitățile legate de Israel. Aceste proteste au devenit în multe cazuri violente, atât împotriva musulmanilor, cât și contra evreilor, vizând crearea unui climat de agresivitate în societatea americană.

Avril Haines a spus că știe americani care iau parte la protestele împotriva ofensivei israeliene din Gaza și care fac acest lucru cu "bună credință". 

"Mai mult, libertatea de a exprima diverse opinii, atunci când este făcută în mod pașnic, este esențială pentru democrația noastră, dar e, de asemenea, important să avertizăm cu privire la actorii străini care încearcă să exploateze dezbaterea noastră în propriile scopuri", a adăugat Haines. 

Iranul continuă să își adapteze activitățile cibernetice și de influență, folosind platformele de social media și emițând amenințări, a mai zis directoarea comunității de informații din Statele Unite.

"Este probabil că ei vor continua să se bazeze pe serviciile lor de informații în aceste eforturi, precum și pe influența online din Iran, pentru a-și promova narațiunile", a continuat Haines. 

"Îndemnăm pe toți americanii să rămână vigilenți în timp ce interacționează online cu conturi și actori pe care nu îi cunosc personal", a mai spus Avril Haines. 

Directorul National Intelligence supraveghează comunitatea a 18 organizații de informații diferite a Guvernului SUA și îi consiliază pe președinte și pe alți înalți oficiali cu privire la securitatea națională. Postul a apărut dintr-un impuls de reformare a sistemului federal de informații după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. (sursa: AICI)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.