General polonez: "Avioanele F-16 ar putea crea condițiile pentru ca Ucraina să desfășoare un contraatac!". Acesta subliniază de ce este important ca Occidentul să permită Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei


General polonez: "Avioanele F-16 ar putea crea condițiile pentru ca Ucraina să desfășoare un contraatac!". Acesta subliniază de ce este important ca Occidentul să permită Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei

Sosirea avioanelor de luptă F-16 ar putea ajuta Ucraina să creeze condiții pentru efectuarea unui contraatac, a declarat Jaroslaw Kraszewski, general de brigadă polonez în retragere, pe parcursul unui interviu acordat pentru Ukrinform și publicat pe 9 iulie. 

Este de așteptat ca Ucraina să primească primele avioane F-16 în această vară, la un an după ce Danemarca și Țările de Jos au fondat "coaliția pentru avioane de luptă", alături de alte nouă țări, în cadrul Summitului NATO de la Vilnius, desfășurat în iulie 2023.

Kraszewski consideră că sosirea avioanelor F-16 "va schimba dramatic situația" pe câmpul de luptă, dar este puțin probabil să constituie un punct de cotitură în război. 

"Cred că atunci se vor întâmpla multe lucruri pozitive pentru Ucraina; avioanele vor crea condiții pentru un contraatac", a spus Kraszewski în interviu.

Potrivit generalului polonez, avioanele și rachetele occidentale ar trebui să ajute la oprirea ofensivei Rusiei în Harkiv și Donețk, precum și să distrugă "ciclic și eficient" logistica adânc în teritoriul Rusiei. 

Kraszewski a subliniat că Occidentul trebuie să permită Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei pentru a facilita, prin această cale, eliberarea teritoriilor ucrainene. Acesta este un pas pe care Washingtonul a refuzat până în prezent să-l facă.

În astfel de condiții, dispunând de avioane F-16 și acordându-i-se permisiunea de a lovi adânc în teritoriul Rusiei, Ucraina ar putea lansa o contraofensivă în această toamnă, consideră generalul.

Belgia, Norvegia, Danemarca și Țările de Jos au promis până în prezent livrarea a peste 70 de avioane începând cu acest an. Ultimele două state au acordat permisiunea Kyivului de a folosi avioanele F-16 pentru a lovi teritoriul rusesc. 

"Aviația ucraineană ar trebui să primească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a distruge infrastructura Rusiei, inclusiv aerodromurile. Când se va întâmpla acest lucru, logistica armatei ruse va fi decuplată de principalele forțe. Dacă se va face acest lucru, comandamentul armatei ucrainene ar trebui să formeze un grup de atac și să riposteze", a punctat Kraszewski.

Nu în cele din urmă, comandantul marinei Oleksii Neizhpapa a menționat că viitoarea livrare a avioanelor F-16 în Ucraina va duce la contestarea "dominanței depline" a Rusiei asupra cerului de deasupra Mării Negre. Ucraina vrea să-și extindă coridorul de transport maritim pentru a include porturile Nicolaev și Herson din sudul țării, a adăugat comandantul ucrainean. (sursa: Kyiv Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.