„Justiția a fost capturată total!” / Infractorii milionari fie scapă nepedepsiți, fie execută doar jumătăți din pedepsele la care sunt condamnați, iar în pușcărie au regim de lux. De recuperarea prejudiciilor uriașe nu mai pare nimeni interesat / Iar magistrații sunt mai bogați ca niciodată, unii chiar milionari în euro / Coincidență?


„Justiția a fost capturată total!” / Infractorii milionari fie scapă nepedepsiți,  fie execută doar jumătăți din pedepsele la care sunt condamnați, iar în pușcărie au regim de lux. De recuperarea prejudiciilor uriașe nu mai pare nimeni interesat / Iar magistrații sunt mai bogați ca niciodată, unii chiar milionari în euro / Coincidență?

Conturile unor magistrați actuali, pensionați sau promovați în diverse sinecure de stat pocnesc efectiv în 2024, după ce, pe lângă veniturile grase lunare, s-au adresat justiției și au obținut și salarii restante pe mai mulți ani. 

Unii sunt deja milionari în euro și fac achiziții imobiliare de lux prin străinătate, potrivit unui articol pe această temă publicat de G4media.

Astfel, cea mai bună situația financiară, conform declarației de avere, pare s-o aibă secretarul de stat din Ministerul Justiției, George Cătălin Șerban, fost președinte al Tribunalului Călăraşi și considerat un apropiat al fostului lider PNL, Iulian Dumitrescu, anchetat de DNA pentru corupție. Fostul magistrat are aproape 10 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro) în conturi,

Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), judecătoarea Corina Corbu, a raportat pentru anul trecut venituri de peste 1,1 milioane de lei din salarii și restanțe salariale de la ÎCCJ (aproape 800.000 de lei), de la CSM (peste 126.000 de lei) și despăgubiri de 200.000 de lei, potrivit declarației de avere publicate pe portalul instituției. Înseamnă un venit de peste 18.000 de euro pe lună. 

Denișa Stănișor, șefa CSM, judecătoare de Înalta Curte, a declarat venituri pentru anul trecut de peste 1 milion de lei: peste 555.000 de lei de la ÎCCJ, aproape 400.000 de lei din restanțe salariale, 86.000 de lei din proiecte de la CSM, 8.597 de lei – indemnizație deplasare externă. Adică, un venit de aproape 17.000 de euro pe lună. 

Șefa Curții de Apel Iași, judecătoarea Diana Mihaela Micu Cheptene, a declarat un venit pentru anul trecut de peste 375.000 de lei din salarii, restanțe salariale, proiecte la CSM și activitate didactică la Universitatea din Iași. În 2022, judecătoarea Micu Cheptene a încasat peste 1,2 milioane de lei, mai mult decât a încasat șefa ÎCCJ în 2023, din salarii (aproape 300.000 de lei), restanțe salariale (aproape 900.000 de lei) și restul din proicte CSM, burse și activitate didactică. Adică, peste 20.000 de euro pe lună.

La CCR, judecătorul Bogdan Licu, fost procuror general adjunct al României, a declarat un venit anual de peste 830.000 de lei, adică aproape 14.000 de euro pe lună din pensie și restanțe salariale ca procuror și salariu de la CCR.

Judecătorul CCR Cristian Deliorga, fost procuror şi membru CSM, a declarat un venit anual de peste 1,3 milioane de lei, adică peste 22.000 de euro pe lună.

Un alt judecător CCR şi fost magistrat, Gheorghe Stan zis Geani, şi-a cumpărat, împreună cu soţia, un apartament de 138 de m2 în Marbella, Spania, potrivit repoteris.ro. El a declarat un venit anual de aproape 900.000 de lei, adică aproape 15.000 de euro pe lună: salariul de la CCR de peste 470.000, aproape 60.000 de lei compensare concediu de odihnă neefectuat de acesta în 2022, aproape 290.000 de lei pensie specială de fost magistrat, alți 67.000 de lei fiind diferenţe restante pensie de serviciu pentru perioada mai-august 2023. Mai multe detalii AICI.

Și asta în condițiile unor decizii absolut revoltătoare cum este și cea a ÎCCJ prin care Mario Iorgulescu a scăpat de condamnarea definitivă la 13 ani și opt luni de închisoare după ce, sub influența drogurilor și alcoolului, a ucis, într-un accident auto, un șofer nevinovat. Dosarul lui Iorgulescu va fi trimis pentru rejudecare la Curtea de Apel București.

Din completul de trei judecători care a decis rejudecarea a făcut parte și controversata Lia Savonea, fost președinte al CSM, o apropiată a infractorilor din zona PSD. Decizia a fost luată cu 2 la 1, magistratul Dan Enescu argumentând pentru respingerea recursului în casație formulat de Iorgulescu.

Lia Savonea, promovată în 2023 judecator la Secția Penală a ÎCCJ, a încasat lunar, în medie, în 2023, aproape 6300 de euro de la Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Apel București și ÎCCJ. (Mai puțin decât în 2022 când primea în jur de 9000 de euro de la CSM și Curtea de Apel). În schimb, soțul Mihai Savonea a câștigat doar aprox. 250 de euro pe lună de la cabinetul de avocat. Cei doi dețin însă numeroase terenuri, iar în conturi, sume de peste 700.000 de euro. 

Ionel Stoica, fost jurnalist specializat în Justiție, analizează situația din acest domeniu arătând că „Justiția a fost capturată total”. 

„Fac acum demonstrația. 

Remus Truică a fost eliberat condiționat după ce a executat jumătate din pedeapsa de 7 ani pentru corupție în dosarul Băneasa pentru un prejudiciu de peste 145 de milioane de euro creat Statului Român. 

Dar adevărata știre este că DNA nu a contestat decizia de liberare condiționată. O premieră pentru parchetul anticorupție. Iar prejudiciul ăsta uriaș din dosar nu a fost recuperat, o mare țeapă pe care o plătim din buzunarul nostru. Așa cum am plătit și prejudiciile din Caritas și FNI, jaful din paduri al lui Hrebenciuc, privatizarea ICA a lui Dan Voiculescu, falimentele marilor societăți de asigurări etc. 

Îmi spune un amic că Remus Truică a avut o pușcărie frumoasă, lucra la o firmă de arhivare, toată ziua era pe la șprițuri, ponta doar la apelul de seară. 

Este o mafie întreagă și la penitenciare (instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției, condus de marioneta de Alina Gorghiu), băieții deștepți își găsesc de lucru la diferite firme, sunt plecați toată ziua, se cotizează la greu unde trebuie, iar gardienii închid ochii, totul este de fațadă. Aduce prea mult cu Columbia lui Pablo Escobar, dar la noi este mai cu stil, mai elevat ca-n America Latină, nu a fost nevoie pentru Remus Truică să-și construiască închisoarea. Circulă prea multe povești cum condamnați VIP organizează petreceri fastuoase de ziua de naștere în restaurante de lux în București. 

Presa a fost distrusă cu banii PSD-PNL, nimeni nu mai scrie despre corupția asta sistemică, ne scufundăm încet într-o mlaștină din care foarte greu o să mai ieșim”, a precizat Ionel Stoica.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.